Moj profil

Slani vafli

66

Slani vafli, kao grickalica ili podloga za kanapee... pa cak su dobri i kao korice za slanu tortu :-)

Slani vafli, kao grickalica ili podloga za kanapee... pa cak su dobri i kao korice za slanu tortu :-)

Sastojci

2 kafene kasike soli
3dcl ulja
5dcl piva
100gr mjesavine prepecenih sjemenki suncokreta i susama
100gr izrendanog sira (kačkavalj, gauda....)
10gr praska za pecivo
800gr brasna

Priprema

1.

Prvo prepeci sjemenke suncokreta i susama, zatim izrendati sir! Umutiti jaja, so, ulje i pivo pa dodati sjemenke i izrendani sir. Dobro izmijesati pa postepeno dodavati brasno pomijesano sa praskom za pecivo uz konstantno mucenje. Tijesto je nesto mekse, ali se zbog ulja ne lijepi. Tijesto ostaviti desetak minuta da odmori.

2.

Supenom kasikom (kod mene je mjera 4 kasike) stavljati tijesto na ugrijan pekac za vafle i peci dok ne porumene (kod mene je to 8min). Po zelji se moze dodati biber, mljevena slatka ili ljuta paprika ili neki drugi zacin. Tijesto se moze peci i na tosteru za tople sendvice ili u kalupu kao kore za slanu tortu (dobro upijaju vlaznost pa kada se koriste kao kore lijepo smeksaju i lako se sijeku).

Posluživanje

Posluziti same ili sa nekim namazom....tople ili hladne. Meni su sasvim dobri i kada prenoce u frizideru :-) 

  • Vafli-slani(4)
  • Vafli(2)
  • U-red(1)
  • Slani-keksici(1)
  • Vafli-soleni(1)
  • Waffels(1)
  • Slani-vafli(1)
  • Party(1)
  • Galete-san(1)

10

I sad kad listam neke takve recepte, pa ne znam kolicinu a rado bi pravila, sto kazes setis se tih ukusa, nista bez detaljnijeg recepta. A sad pogotovo kako sam postala zaboravna 😀

Pupa, sigurna sam da si se srela sa ovakvim kalupima, samo nisi obratila paznju. Ima ih u svim vecim marketima, pristupacnih su cijena i bas su zgodno kuhinjsko pomagalo 🙂 A ovdje na coolki imas dosta recepata i slanih i slatkih :-*

Hvala djevojke ♡♡♡♡ Neno, moja mama je pravila kao slanu tortu, kao posluzenje za slavu, filovala je mjesavinom krem sira, milerama, sjemenki.... nesto kao ovaj moj recept (ustvari iz njene sveske) https://www.coolinarika.com/recept/krem-salata/ Tacne omjere ne znam, a nje vise nema da pitam, a znas kakvi su zapisi recepata nekada bili, luda kuca za snaci se.... 🙂 Moram isprobati i sve zapisati, kolicine sastojaka po kori, vrijeme pecenja, kolicinu i sastojke za fil....pa da vidim hocu li pogoditi da lici na ono cega se sjecam :-)