Moj profil

Sok od višanja

16

Ovaj recept mi se pokazao dobar, pa da ga zabilježim!

Ovaj recept mi se pokazao dobar, pa da ga zabilježim!

Sastojci

2 l vode
2,5 kg šećera

Priprema

1.

Višnje očistiti od peteljki i koštice, oprati i vagnuti.

U posudu staviti višnje, dodati vodu i limunsku kiselinu i 1 kg šečera. Dobro promješati, pokriti i tako stoji do 24 sata.

2.

Višnje procjediti. Sok još jednom procjediti kroz fino cjedilo da je bez mrvica, dodati ostatak šećera i zakipiti. Kuhati na lagano 5 minuta i obirati pjenu obavezno.  Uliti sok u sterilizirane flaše, poklopce zagrijati u pećnici i zatvoriti flaše. Ovako stoji puno mjeseci.

3.

Ostatak višanja, ako ih niste stiskali kroz gazu, staviti na tacnu i u škrinju da se zalede oko 4 sata. Onda ih rasporediti u manje vrečice i koristiti za kolače ili  ZKS  kašaste sokove sa povrćem.

4.

Drugi način je da ostatak višanja vagnete, dodate malo soka , tek da ima malo tekućine i dodate šećera, na svaku kilu višanja pola kilograma šećera i sa želinom se  napravi  slatko. Ovo fino paše uz palačinke, kao premaz na biskvitu uz neku kremu ili šlag ili se premaže na kruh. Može  biti dodatak zobenim kašicama.

5.

Jedan dio svježih višanja sam stavila u steriliziranu flašu od 3 litre i slagala sloj višanja, sloj šećera, sve dok nisam napunila flašu.  U to sam dodala ruma i rakije, sve prema ukusu i koliko je htjelo stati i zatvorila sam sa metalnim poklopcem. To držim na suncu. Očekujem fini višnjevac i višnje koje koristim za kuglice. U sredinu kuglice stavljam pijane, očišćene višnje.

  • Cokic(1)
  • Sok(1)

1

predivne su!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)