Moj profil

Bezglutenska peciva♥

18

kao mali kruščići..od mješanog brašna  Gluten Free

Radeći sa novim  brašnom bez glutena-Schär Mix B Mix primjetila sam lakšu izradu tijesta. Brašno  sadrži psyllium vlakna, vlakna od bambusa,  brašno od leće. Ipak je drugačija tekstura brašna te mnogo bolja.. podsjeća me na teksturu glutenskog brašna, što je najveći problem kada se radi s bezglutenskim brašnom. Tako tijesto s novim brašnom predstavlja ugodno iznenađenje, lakše se s njim radi i vjerujem da će iz tog razloga kako novo oboljelima po meni je ova nova receputra brašna  puno bolja.

i lepinje..pogaca pogledati u recept

kao mali kruščići..od mješanog brašna  Gluten Free

Radeći sa novim  brašnom bez glutena-Schär Mix B Mix primjetila sam lakšu izradu tijesta. Brašno  sadrži psyllium vlakna, vlakna od bambusa,  brašno od leće. Ipak je drugačija tekstura brašna te mnogo bolja.. podsjeća me na teksturu glutenskog brašna, što je najveći problem kada se radi s bezglutenskim brašnom. Tako tijesto s novim brašnom predstavlja ugodno iznenađenje, lakše se s njim radi i vjerujem da će iz tog razloga kako novo oboljelima po meni je ova nova receputra brašna  puno bolja.

i lepinje..pogaca pogledati u recept

Sastojci

200 gr brašna bez glutena-Schär Mix B + još malo za doradu
100 gr heljdinog pola i pola lanenog brašna ili samo heljdino
50 gr bucinih sjemenki (samljeti u mlinčiću za kavu)
1 velika ravna žlica tapioke
1 mala žličica psylium praha
100gr abc sira (svježi kravlji)
1/4 kockice kvasca (germe)
malo šećera za kvasac
3,5 dcl vode tople (mlaka ne vruća)
3-4 žlice maslinova ulja
1 mala žličica octa

Priprema

1.

Bezglutenska peciva  A ♥

Stavimo brašno u sredini napravimo rupu stavimo  malo germe kvasca i malo šećera zalijemo sa malo vode  i nek pokriveno stoji par minuta da se aktivira kvasac.. Nakon toga dodamo laneno brašno  bućino ako imate , ja nisam pa sam samljela na mlinčić za kavu bućine sjemenke..i ostalo ulje i tijesto je mekano. 

2.

Kratko mikserom  spiralnim nastavcima  uz dodavanje mlake vode ( a ako imate vodu od kuhane GF tjestenine  još bolje sa njom) izradimo mekano tijesto koje je malo ljepljivo.  Može se i drvenom kuhačom ali ne dugo dok se sastojci ne povežu..mene ruka malo ne služi pa se poslužim mikserom a i robotom ( mislim da se može i sa njim ali nisam još probala kad odradim sa robotom javim se ) .Neka stoji oko 30 minuta meni je stajalo 15 minuta jer usput radim nešto drugo...Nakon toga  na radnoj ploći   (radim na gumiranoj podlozi ) oblikujem   sa pobrašnjenim rukama  zato je onaj višak brašna u sastojcima  pravim kuglice koje sploštim  u lepinjice..gornju stranu pobrašnim  pa lagano sa kistom istresem suvišno brašno neka bude onako kao kad posipate šećerom u prahu. Možete i sa nauljenim rukama raditi ali ja sam htjela ove utore sa nožićem napraviti.  Neka stoje tako cca pola sata na toplom i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 210°C i pecite  cca 10-15 minuta   provjeriti.da li je pećeno. Kraće pećemo na visokoj temperaturi pa su svježa ako ostane i drug dan. Pekla sam ih  i na 190°C nekih 30 minuta..No bolje je kraće peći na jačoj temperaturi.  Kad ih izvadimo staviti na rešetku da se prohlade.. Možemo ih zamrznuti  ili spremiti  u najlon vrećicu ..

3.

 Evo kako  zarezati peciva ili kruh , meni se dopalo  vidjevši na FB pa rekoh idem probati  zarezati ova peciva kruhiće..tako ču drugi put  napraviti pogaču ali sa skalpelom no ja sam ova peciva brzinski zarezala nožićem nakon dizanja i oblikovanja. pobrašnila kruhiće i zarezala oštrim nožićem (drugi put ću sa skalpelom kao u videu).stavila na papir na lim i još malo se diže  cca15 min i u prethodno zagrijanu pećnicu Ispalo mi je 9 komada  peciva .   .. Ovdje video za pogledati.  Oni koji nemaju FB  neće možda vidjeti  poslije ću potražiti i staviti

https://www.facebook.com/kelinetwork.herstudio/videos/182205942359277/?t=9

Savjet:.ako vam je tijesto premekano ne očajavajte   tu treba i osjećaj  dodate vrlo malo brašna..i mikserom par puta zavrtite.. a sa nauljenim ili pobrašnjenim rukama se lako otkidaju kuglice  koje onda spljoštim na veličinu šake..   kad nemam dovoljno brašna jednostavno zamijenim ili sa kokosovim ..kukuruznim.. 

Psylium ljuskice su odlične  a odnedavno koristim psylium prah iz apoteke  i odlična zamjena za kvasac kao i dodatna voda od kuhane GF tjestenine

4.

 Još jedna peciva  sa sjemenkama i sirom  jako su fina-- naknadno sam dodala..nakon par dana jer mi se nije dalo pisati recept..

♥ Bezglutenska peciva sa sjemenkama B  ♥


♡ 3 veca ili 4 manja jaja, 1 mala žličica soli , 4 u vrh pune žlice kravljeg sira ili ABC sira, 4 žlice maslinovog ulja, 2 u vrh žlice lanenog brašna GF, 3 u vrh pravog kokosovog brašna a ja stavim i u zamjenu rižinog brasna umjesto kokosovog,1 žličica psyllium ljuspica, 1/2 praska za pecivo

Priprema:♡♡♡U posudu za staviti jaja, so i sir. mikserom zmiksamo da se sjedini. Dodati maslinovo ulje i promješat sve zajedno da dobijemo jednu kompaktnu smjesu.Uključiti pecnicu na 200°C Posebno izmjwšamo brašna, psyllium i prašak za pecivo. Ubacimo u smjesu jaja i sira i mikserom izmijesatii. Ostaviti da odstoji cca10-15-ak minuta. Smmjsa mora biti gusta, ali i dalje ljepljiva. Na crni pleh stavimo papir za pečenje žlicomom vadimo hrpice kao lepinjice oki 7 -8 kom, navlažimo ruke i oblikujemo hrpice ...lepinjice debljine ča 2cm. Ostavimo dovoljno prostora jer se prošire pečenjem. Ubaciti u zagrejanu pecnicu .. peći dok ne dobiju boju. Potrebno je otprilike 15-20 min, pred kraj uključite ventilator. Ako niste sigurni da li je pečeno, probajte vilicom ili čačkalicom

5.

Napraviti brzinski tjesto za brza peciva ili Lepinje od 25 dag MixB  1 prašak za pecivo, 2 dcl kefira ili jogurta moze i grčki nekad stavim vrhnje...50 ml ulja i 1 žličicu soli.

Odradim tijesto kratko mikserom...

6.

Nekad  tj u zadnje vrijeme ne dodajem psylium ljuspice nekad dodam tapikoku a nekad ne nije uvjet  uz gf brašno heljdino  i laneno..kad imam heljdino mi je obavezno i sir jaje..super su peciva...  Pogledati presjek lijevo..

Posluživanje

Brašno  ovo novo S sadrži psyllium, sadrži vlakna od bambusa, brašno od leće.  Psyllium je dobiven od sjemena indijskog trputca, a polisaharidne sluzi koje sadrži na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećavanja svog volumena i do  15 puta više. Odličan su  izvor vlakana, nema okus i uklapa se u razne kombinacije. Koristi se za izradu kruha , peciva, ovo im daje rahlost i mekoću. Vlakna od bambusa   kažu da se kruh ne mrvi , te se lakše reže,  tekstura tijesta je bolja, još mekša, a korica kruha hrskava. Pri izradi kolača imaju efekt povećanja volumena tijestu, koje od njih bude mekše.

Brašno od leće   kad se veže za rižino brašno sastav se mijenja te se dobiva mekše i ljepše pecivo ili kruh. Bezglutenskim korama za savijače daje elastičnost i lakšu izradu. Velika  i vrlo pozitivna  činjenica je da se brašno od leće našlo u novom sastavu Schär Mix B  brašna.

  • Bakeries-is(1)
  • Za-isprobati(1)
  • Gf(1)
  • Kruh(1)
  • Peciva(1)
  • Dekoracija-na-kruhu(1)

19

u početku i meni i svima teze a sad evo u jesen ce biti 2 godine dijagnoze ide to a i nista ne radim sa glutenom sve sa bezglutenskim zbog kontaminacije pa ni obican kruh ne pecem kupim brki od Mlinara raženi custi pola i to on imy 3 dana i posebnoo ima kutiju tako da jer sin ima celijakiju ja intoleranciju na gluten pa smo sve prilagodili.. Velkka je greska radit u istoj pecnici jruh s glutenom i bez glutena bas zbov tragova i kontaminacije...To nalazi antitjela daju do znanja..lp♡♡♡

Lijepa peciva, radila sam s tim brašnom, malo je teže prvi put, ali ide....

♡ hvala na javljanju.. kruha sin i snaha te djeca jako slabo koriste ja ga uopce ne jedem a suprug jede crni razeni ima pol kruha 3 do4 dana.. Pekla bih ali zbog kontaminacije i tragova ne pecem.. Napravim taj kruh ne s brasnom jesam jedno vrijeme bezglutena ali ni to nije bas najzdravije pa sin napravim par peciva kombinacija prasastih plodova nesto lchf i paleo i to spremim i stavim malo u duboko jer taj jedan kruh imaju skoro tjedan dana.. a nekad smo puno kruha pekli..