Moj profil

Princes krofne

90 minuta
43

Ako pratite uputstva, nema greške, dobićete savršene princes krofne

Ako pratite uputstva, nema greške, dobićete savršene princes krofne

Sastojci

Krema
1 l Mlijeka
250 gr Šećera
3 kesice Vanilinog šećera
1 Jaje
5 Žumanjaka
150 gr Gustina
125 gr margarina /maslaca
krofne
250 ml vode
125 ml ulna
150 gr brašna
prstohvat soli
3 kašike šećera
250 ml jaja

Priprema

1.

Prokuhati vodu, ulje, šećer i so. Kad uzavri, dodati brašno, pa intenzivno miješati. Treba se dobiti glatka masa.

2.

U hladnu prethodnu masu dodati 250 ml jaja, jedno po jedno jaje OBAVEZNO. Da biste lakše odredili količinu od 250 ml jaja, možete da ih umutite., pa dodajite pomalo.  Otprilike ide oko 6 jaja, ali držite se recepta od 250 ml jaja.

3.

Smjesu sipati u špricu . Na plehu obloženim pek-papirom praviti male ružice. Napravite razmak izmedju svake, toliki da bi mogla stati još jedna, jer će se smjesa prilikom pečenja udvostručiti.

4.

Peći krofne na 200 stepeni oko 35-40 minuta. Trebaju postati zlatne.

5.

Ako vam šta znači, fil napravite prvi, da bi se krema ohladila, jer krofnice se jako brzo ohlade. Umjtite jaja sa 100 ml mlijeka i 150 gr gustina. Preostalo mlijeko kuhati sa šećerom i vanilinim šećerom.

6.

Prokuhano mlijeko sipati preko umućenih jaja sa gustinom. Zatim, vratiti kremu na laganu vatru i kuhati kao puding. Skuhanu kremu prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. 

7.

U ohladjenu kremu dodati puter, koji je bio na sobnoj temperaturi. Dobro umutiti da se lijepo sjedini.

Kremu sipati u špricu. Presjeći krofne na pola, vodoravno. Puniti ih izdašno kremom. Na kraju posuti svaku šećerom u prahu. Neki praktikuju da umute i slatko vrhnje, pa da stavljaju preko kreme, ali meni zaista to bude previše, jer kreme ima sasvim dovoljno.
1.

Prijatno!!!

Posluživanje

Princes krofne posuti šećerom u prahu, prije posluživanja. Možete ih jesti odmah, ili ohlađene, meni gode kako god. 

  • Princes-krofne(1)
  • Princes-krafne(1)

4

Hvala za komentare 🙂 što se tiče komentara prase, slažem se da ima mnogo recepata, kao i za većinu drugih slatkiša i slaniša, a nama/ vama je na izboru koji da pravite. Ja prvenstveno objavljujem recepte kako ne bih izgubila one koji mi uspiju, jer mi često izgubljena bilježnica “dobije noge”. I u svojoj biljeznici imam vise vrsta razlicitih ili pak slicnih recepata za isto jelo ili desert, pa opet pribiljezim koji novi.

Izgledaju ti mnogo lepo.

To sto ima toliko recepata, ne znaci da su svi dobri, niti isti. Osoba je nesebicno s nama podijelila ovaj recept za koji misli da je savrsen. Mozda bas i je najbolji, i neka se nade.