Moj profil

Kiflice sa čvarcima

36

Kiflice sa čvarcima su manje poznato pecivo od pogačica, ali bez svake sumnje su istog kvaliteta, uz važnu napomenu da je priprema kiflica nešto jednostavnija :) 

Kiflice sa čvarcima su manje poznato pecivo od pogačica, ali bez svake sumnje su istog kvaliteta, uz važnu napomenu da je priprema kiflica nešto jednostavnija :) 

Sastojci

Kvasac: 200 ml mleka, 20 g svežeg kvasca (1/2 pakovanja), 1 kašičica šećera, 2 kašike brašna
Testo: 300 g mekog brašna 'tip 400', 1 jaje, 1 kašičica soli, 3 kašike ulja, aktiviran kvasac
Nadev: 150 g samlevenih čvaraka
Finale: 1 žumance za premazivanje, krupna so za posipanje, susam, kim, lan ili mak za posipanje
Navedene mere su za 22 krupne kiflice.

Priprema

1.

Priprema kvasca:

U lončiću smlačiti mleko, dodati izmrvljen kvasac i šećer, pa mešati dok se ne sjedini. Dodati brašno, promešati, poklopiti i ostaviti na toplom mestu desetak minuta, dok se kvasac ne bude aktivirao.

Priprema testa:
Prosejati brašno. U veću činiju staviti 2/3 brašna, a 1/3 ostaviti za mešenje. 
Dodati aktiviran kvasac, jaje, 3 kašike ulja i so. Mesiti testo rukom u činiji, a zatim prebaciti na radnu površinu i završiti mešenje dodajući preostalo brašno. Voditi se osećajem pod rukama, pa dodati još brašna ukoliko bude bilo potrebno, ili stati s dodavanjem iako nam je ostalo još malo brašna. Čistu, suvu, činiju pobrašniti, staviti testo, pokriti plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.

Priprema nadeva:
Čvarke pregledati, pa odvojiti tvrde delove, komadiće kosti ili čekinje, ako se našla koja medju čvarcima. Samleti ih u čoperu ili na mašini za mlevenje mesa. Ostaviti na sobnoj temperaturi.

Izrada kiflica:
U činijici umutiti žumance za premazivanje s par kapi vode. Na pleh od šporeta postaviti hartiju.

Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razviti pravougaono testo debljine 3 mm. Preseći nožem do dužoj strani na dva jednaka dela. Obe ravne ivice testa namazati žumancetom, a zatim obe polovine testa premazati samlevenim čvarcima. Urolati dve rolnice od spolja prema ravnoj ivici, pa još malo rukom valjati, da bismo dobili pravilan oblik i dobro zalepili premazanu ivicu testa. 

Oštrim nožem, ili finim, zupčastim nožem za hleb, iseći obe rolnice "cik-cak", lagano povlačeći nož da ne bismo pokvarili oblik kiflica.
Poredjati kiflice na pleh. Uključiti rernu da se greje na 180°C. 

Kiflice premazati pripremljenim žumancetom, pa ih posuti krupnom solju, susamom, kimom, lanom ili makom. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći oko 20 minuta, ili dok kiflice ne budu porumenele.

Kiflice su najbolje dok su tople, a sutradan će biti otprilike kao jučerašnji hleb. Da se ne bi osušile čuvati ih u kutiji. 

2.

...

3.

...

4.

Više slika je na stranici.

Potražite me na instagramu.

  • Cvarci(3)
  • JEDNOSTAVNO(1)
  • Testa-peciva(1)
  • Pekara(1)
  • Pšenično brašno(1)
  • Jeftino(1)
  • Kvasac(1)
  • Lako(1)
  • Mleko(1)

24

Čestitam!

 Još jednom svima hvala na pažnji i čestitkama 👋

Čestitam na RD!