Moj profil

Tortilje

86

...

...

Sastojci

Potrebno:
250gr mleka
250gr vode
40gr kvasca
30r šećera
20gr soli
150gr ulja
oko 1kg brašna meko T400
Još:
pica šunka
ljuti kulen

Priprema

1.

Mleko zagrejati, dodati kvasac i šećer da se rastopi. U posudu staviti pola količine brašna, dodati so, ulje, vodu i razmućeni kvasac. Početi mesiti, polako dodavajući i ostalu količinu brašna. Možda će vam trebati i manje od kilograma brašna, u zavisnosti koliko će vam brašno povući tečnosti. Zames treba da bude srednje tvrdoće.

2.

Jufke podeliti po željenoj gramaži. Prilagoditi merama vašeg grila. U mom slučaju to je bilo šest jufkica po 260gr. Gril mi je veličine 32x22cm. Tortilje su vrlo brzo gotove, pekla sam na max temperaturi. Ređati ih u suvoj krpi, i takođe ih pokriti. U slučaju da ih odmah nećete koristiti pokrijte ih streč folijom do upotrebe.

3.

Tortilje ohladiti, i zatim filovati. Koristila sam namirnice koje su moji ukućani želeli, a vi stavite po vašem ukusu. Tortilje preseći na polovine i služiti.

4.

Ovde sam pravila u okrugloj formi

5.

.

6.

Sa piletinom

7.

Sa suvim vratom

8.

Ražene tortilje-ovde sam pravila u odnosu 300gr raženog integralnog i 700gr pšeničnog brašna. Sve ostalo po receptu.

9.

Nadev:pavlaka,  marinirana i pečena piletina, zelena salata, kuvano jaje i ljubičasti kupus. Deca su rekla da je ovo najbolja tortilja do sada :)

Posluživanje

Tortilje su meke i vazdušaste. Ako se i ne koriste odmah, mekoća se sačuva i nakon par sati. Po želji se mogu napraviti tanje, ali mi volimo ovako :)

  • Tortilje(4)
  • Brankai-probala(1)
  • Za-praviti(1)
  • Party(1)
  • Domace-tortilje(1)

35

Pozdrav. Ovo su mjerne jedinice u gramima ili? Pravila sam tako da su tekućine u mililitrima, a ostalo u gramima. Koristila 2 vrećice suhog kvasca. Negdje sam pogriješila jer su mi pucale prilikom motanja. Hvala na odgovoru.

nisam tačno merila vreme, radim po osećaju. Otprilike nekih 5 minuta na max. temperaturi. Sledeći put ću meriti vreme, pa ću javiti. Split je divan grad, bila sam u poseti pre dve godine, veliki pozdrav ❤️

Zanima me koliko  se dugo peku tortilje? Imam želju ih pripremiti ...  Srdačan pozdrav iz Splita

Ovako je ispalo drugima