Moj profil

Indijska juha od crvene leće

40 minuta
26

Gusta i aromatična, brzo gotova, idealna za ugrijati tijelo i dušu. Brzo podigne energetsku razinu. Uz dodatak chapati beskvasnog indijskog kruha meni je bila kompletan ručak. Recept postavljam za moje kćeri i za moje prijateljice kojima se juha jako svidjela.

Gusta i aromatična, brzo gotova, idealna za ugrijati tijelo i dušu. Brzo podigne energetsku razinu. Uz dodatak chapati beskvasnog indijskog kruha meni je bila kompletan ručak. Recept postavljam za moje kćeri i za moje prijateljice kojima se juha jako svidjela.

Sastojci

za
Osnovni sastojci za juhu
300g crvene leće
20g pročišćemog maslaca (ghee) ili običnog maslaca ili maslinovog ulja
15og ljubičastog ili crvenog luka
2 režnja češnjaka
Začini za juhu
1 žličica kumina u prahu
1/4 žličice kardamoma u prahu
1/2 limuna
Sastojci za chapati
1 žličica soli
180-200ml vode
malo maslinovog ulja ili tekući ghee

Priprema

1.

Dan je nekako tmuran i prohladan. Sunce se sakrilo, raspoloženje mi drži još na površini glazba, kao moja obaezna zvučna kulisa. Trebam nešto fino, toplo i aromatično. I evo što sam pripremila.

Ovaj put neću staviti sliku sastojaka, niti koraka pripreme, jer nisam namjeravala objaviti ovaj recept, a onda, kako to već biva, nagovoriše me i juha je pred vama. Kasnije možda dopunim recept novim fotkama, ako se sjetim. Pa krenimo u novu aromatičnu i toplu priču.

2.

Početi možemo tako što ćemo pripremiti tijesto za chapati i ostaviti ga da se odmara dok pripremamo juhu. 

Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka, premazati ga nauljenim rukama, pokriti elastičnom folijom i ostaviti sa strane.

3.

Za juhu najprije sitno isjeckajte luk i prebacite ga na prethodno ugrijani maslac ili ulje, u posudu u kojoj ćete pripremati juhu. Pržite ga jedno minutu na srednje jakoj temperaturi pa mu dodajte i sitno nasjeckani ili protisnuti češnjak i ribani đumbir. Promiješajte, pa odmah dodajte i sve ostale začine, osim soli. Opet promiješajte i pržite samo toliko koliko je potrebno da vas potpuno osvoje i očaraju njihovi mirisi. Koja divotaaaaa! Mmmmmm!

A sada brzo dođite k sebi da začini ne pregore, dodajte im opranu i ocijeđenu leću, promiješajte pa sve prelijte temeljcem. Ukoliko nemate gotov temeljac, možete upotrijebiti onaj koji ćete napraviti od Podravka temeljca i vode u odgovarajućoj količini prema uputama proizvođača. Kuhajte 10 minuta pa dodajte kokosovo mlijeko i pustite da zakuha. Zatim odvojite dio juhe i izblendajte ili izmiksajte štapnim mikserom pa vratite natrag u posudu kako biste dobili željenu gustoću. 

4.

Vraćamo se našem tijestu za chapati. Podijelite ga na 6-8 loptica i tanko razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug pa ih pecite na tavi suhoj tavi, tako što ćete stranu koju ćete prvu peći četkicom lagano premazati sa malo ulja ili ghee-ja. Isto možete napraviti i obrnuto, tj. tavu lagano četkicom namastite pa stavljajte chapati. Čim se počnu pojavljivati mjehurići smeđkaste boje pemažite lagano i drugu stranu i pecite još minutu dvije. Pazite da vam ne zagore, sve ide vrlo brzo.

5.

Juhu poslužite u zdjelicama posutu svježe isjeckanim lišćem peršina ili korijandera, uz chapati i krišku limuna ili limete i uživajte u svom toplom i mirisnom obroku.

6.

Napomena: 

Recept je, uz neke moje sitne izmjene, iz magazina "Dobar tek". 

Postoji i na Coolinarici par recepata na ovu temu, a najsličniji i jako fini je ovaj od naše Mucike.

Ako ovo jelo napravite skroz gusto, možete ga poslužiti uz kuhanu basmati rižu. Možete mu također na kraju dodati žlicu vrhnja ili jogurta, ili sa strane poslužiti napitak lassi.

Umjesto chapati kruščića možete poslužiti naan ili neku drugu indijsku pogačicu ili kruh.

Kušajte, kombinirajte i uživajte!

Dobar vam tek!

  • JUHE-guste(1)
  • Crvena-leca(1)
  • Chapati(1)
  • Indijska kuhinja(1)
  • VEGETARIJANSKA JELA(1)
  • Juhe ............(1)

19

 .. 😉 ..😘

 čekam tvoje proizvode s veseljem👋

Hvala ti lijepo  .. e super da i to sada znam te mogu bez dileme u indijsku "proizvodnju".. :-))

Topli pozdrav Cure !