Moj profil

Grčka baklava

75 minuta
36

Svjesna sam da postoji više verzija Grčke baklave na stranici, ali nisam pronašla nijedan ovako neobičan s obzirom da se ne pravi sa jufkama. Recept sam preuzela od mame koja bi ovo pravila uvijek kad bi joj zatrebao brži dezert.

Svjesna sam da postoji više verzija Grčke baklave na stranici, ali nisam pronašla nijedan ovako neobičan s obzirom da se ne pravi sa jufkama. Recept sam preuzela od mame koja bi ovo pravila uvijek kad bi joj zatrebao brži dezert.

Sastojci

Kora
14 kašika šećera
14 kašika mlijeka
14 kašika ulja
4 kašike griza
2 kašike kakao praha
malo izrendane limunove korice
14 kašika brašna
14 kašika mljevenih oraha (ili koliko imate; oko dvije šake)
Nadjev
2 šlag pjene
300 ml mlijeka

Priprema

1.

Uključiti pećnicu da se zagrije dok pravimo smjesu.

2.

Umutiti jaja, šećer, mlijeko, ulje, prašak za pecivo, griz, kakao, orahe, koricu limuna, te brašno. Ja inače prvo umutim sve osim kakaa i brašna, a njih dodajem na kraju lagano s obzirom da oni "praše" dok se mute mikserom. Od to dvoje, prvo odradim brašno pa onda kakao da smjesa promijeni boju.

3.

Pripremiti tepsiju. Koristim veću četvrtastu tepsiju - može i veća okrugla, zavisi šta imate. Tepsiju malo nauljiti te pobrašniti kako se ne bi zalijepilo prilikom pečenja. (Ako koristite manju i duguljastu tepsiju, kora će biti viša kad se ispeče, a također bi i šlag na kraju izgledao viši nego na slikama.)

4.

Izliti prethodno umućenu smjesu u tepsiju te staviti u rernu da se peče. Ja sam ovo pekla oko 20 minuta na 220 stepeni. Ali najbolje je da sami procijenite prema svojoj pećnici. (Savjet: Nemojte samo ostaviti da se peče te pogledati na kraju. Pripazite sve vrijeme te kad se dovoljno zarumeni, probodite čačkalicom i provjerite je li pečeno u potpunosti. Ako čačkalicu izvadite suhu i bez ostataka, to bi trebalo biti to.)

5.

U međuvremenu napravite agdu. Istopiti na ringli šećer sa vodom te dodati vanilin šećer i sok cijeđenog limuna. (Šećer se definitivno može malo umanjiti za one koji vole manje slatko.)

6.

Dok ste napravili agdu, kora se ispekla tako da možete direktno koru zaliti agdom. Ja prije zaljevanja probijem koru na više mjesta čačkalicom kako bi što bolje upila agdu. Ostaviti da se ohladi.

7.

Nakon što se ohladila, umutiti šlag pjenu sa mlijekom te premazati koru. (Ako mislite da ste dobili malo šlag pjene, slobodno možete dodati još jednu kesicu, a uz to je onda potrebno i dodatnih 150 ml mlijeka.)

8.

Ostaviti u frižider na hlađenje. Najbolje bi bilo preko noći iako nije moranje. Dovoljno je nekoliko (3-4) sati da se lijepo ohladi.

9.

Kolač možete na kraju dekorisati po vrhu sa mljevenim orasima ako želite. Ja to radim kad mi ostane mljevenih oraha ili kad se slučajno nađu pri ruci.

  • Grcka-baklava(1)

1

Ovo je moja mama pravila. Hvala za recept, vratio me u djetinjstvo.