Moj profil

Segedinski gulaš

13

Gulaš je svetski poznato madjarsko nacionalno jelo, a segedinski gulaš je jedna od varijanti pripreme sa kiselim kupusom. Moji ukućani nisu veliki ljubitelji kiselog kupusa, vole sarmu i tu bi negde bio kraj njihovom interesovanju - kad ne bi bilo ovog finog gulaša :) 

Gulaš je svetski poznato madjarsko nacionalno jelo, a segedinski gulaš je jedna od varijanti pripreme sa kiselim kupusom. Moji ukućani nisu veliki ljubitelji kiselog kupusa, vole sarmu i tu bi negde bio kraj njihovom interesovanju - kad ne bi bilo ovog finog gulaša :) 

Sastojci

350-400 g mršavog svinjskog mesa, 1 glavica crnog luka, 4 kašike ulja, 1 čen belog luka, 400-500 g kiselog kupusa, 1 manja zelena paprika, 1 paradajz ili 100 ml gustog soka od paradajza, prstohvat kima, 1 kašičica crvene mlevene paprike, 1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera, 1 lovorov list, 100 g kisele pavlake 20% mm, 1 kašika iseckanog peršuna, 1 kašika brašna (po potrebi)
Navedene mere su za 2-3 osobe.

Priprema

1.

Kiseli kupus i gulaš ćemo pripremati odvojeno, a na kraju ćemo ih sastaviti.

Kiseli kupus iseći na tanke rezance, pa ga isprati u hladnoj vodi i iscediti rukom. Ako je kupus previše slan i kiseo, ponoviti ispiranje. U šerpu staviti kupus i lovorov list, pa preliti vodom tek da ogrezne i zagrejati do ključanja. Smanjiti vatru i kuvati na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Tokom kuvanja proveravati da li je kupus pokriven vodom, pa ako je potrebno dodavati toplu vodu. Na kraju kuvanja kupus procediti i sastaviti sa pripremljenim mesom. Lovorov list sačuvati. 

Isprati meso u hladnoj vodi, posušiti ga kuhinjskim ubrusom i skinuti prekomernu masnoću. Iseći ga na kockice, posoliti i pobiberiti. Oljuštiti i iseckati crni i beli luk. Oprati papriku, izvaditi semenke i iseckati je na tanke kolutiće. Oprati i oljuštiti paradajz, pa ga iseći na kockice. 

U dubljem tiganju zagrejati ulje na umerenoj vatri, pa dodati iseckan crni luk. Pržiti nekoliko minuta, a zatim dodati kockice mesa i dobro ih propeći sa svih strana. Dodati crvenu mlevenu papriku, kim i iseckan beli luk. Promešati. Dodati iseckan paradajz i zelenu papriku. Dodati toplu vodu tek da pokrije meso. Poklopiti i dinstati na umerenoj vatri oko 40 minuta. Često promešati i dodavati po malo tople vode da bi se održalo vreme dinstanja. 

Pripremljenom mesu dodati skuvan i ocedjen kiseli kupus i lovorov list. Zajedno dinstati još 15 minuta. Dodati kiselu pavlaku i iseckan peršun, pa skloniti gulaš s vatre. Proveriti da li je jelo dovoljno slano i dosoliti ako je potrebno. Ukoliko se gulaš dobro zgusnuo nije potrebno dodavati brašno. Ako je redje konzistencije, u pavlaku ćemo umešati kašiku brašna i dodati u gulaš, a zatim kuvati dok se ne zgusne. Na kraju dodati peršun. U ovom receptu nisam koristila brašno.  

Gulaš servirati odmah, uz kiselu pavlaku u posebnoj posudi. 

2.

...

3.

...

4.

Recept se nalazi na stranici

Potražite me na instagramu.

  • JEDNOSTAVNO(1)
  • Segedinski-gulas(1)
  • Gulys(1)
  • Zelene-paprike(1)
  • Kisela-pavlaka(1)
  • Glavna-jela-prilozi(1)
  • SVINJSKO MESO(1)
  • Crni-luk(1)
  • Beli-luk(1)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.