Moj profil

Vikend-kolač

33

Obično gledamo neki desert pripremiti za vikend, pogotovo za nedjeljni ručak. Onda ima tko i pojesti , zar ne? ;) Bez puno gnjavaže i za nadolazeće ljetne vrućine, ovo je idealan kolač/torta. 

Obično gledamo neki desert pripremiti za vikend, pogotovo za nedjeljni ručak. Onda ima tko i pojesti , zar ne? ;) Bez puno gnjavaže i za nadolazeće ljetne vrućine, ovo je idealan kolač/torta. 

Sastojci

Za podlogu: 7dcl mlijeka
3dcl vode
10 (ravnih) žlica griza
8-10 žlica šećera (po ukusu)
oko 100gr keksa (Petit npr.)
Krema 1.: oko 250 gr usitnjenih jagoda (ili malina, višanja...)
5-6 žlica šećera (+ 1 Limun šećer)
50gr maslaca
vode (ili soka iz kompota)
Krema 2.: 500ml mlijeka
1 Galetta od vanilije

Priprema

1.

Oplahnuti pleh vodom (manji) ili lagano namazati uljem. Zakuhati mlijeko i vodu sa šećerom, dodavati polako griz miješajući te kuhati koji minut dok se ne zgusne. Maknuti sa vatre, dodati izmrvljeni keks (rukom ga izmrvite, nema veze ako ostanu veći komadi), promiješajte te sipajte u pleh ili na tacnu na kojoj je obruč za torte (fi 24-26). 

2.

Voće izblendati pa nadoliti vode (ili soka iz kompota ako radite s višnjama) koliko fali da bude pola litre (500ml). dodati u to šećer, može i jedan Limun-šećer Dolcela i kad zavrije, dodajte puding od vanilije (kojeg ste prethodno razmutili sa vrlo malo vode) i skuhajte. U vruće dodati maslac ili margarin, dobro promiješati da se otopi i odmah izliti na smjesu od griza. Ostaviti da se ohladi, najprije na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku prekriveno folijom da se ne stvara korica, ali ako se i stvori, nema veze. 

3.

Za vanilin kremu u pola litra hladnoga mlijeka usuti Galettu od vanilije te prašak za šlag pjenu. Smiksati i staviti na ohlađen kolač. Ohladiti još malo, nekih sat vremena i uživati. 

Posluživanje

Galetta je prašak za instant puding, dakle bez kuhanja,  a ako ga ne možete pronaći, uvijek možete skuhati klasični puding od vanilije u 350ml mlijeka pa u ohlađen dodati šlag. Možete raditi sa višnjama iz kompota ili s voćem po želji, bitno je da je dobro usitnjeno ili zblendano. 

  • Nepena-torta(1)
  • Nepeceni-kolac(1)
  • Jagoda-kolac(1)
  • Ovosje(1)
  • Nepecena-torta-keks(1)

2

Da, fin je baš 🙂

Jako lijep kolač-torta!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)