Moj profil

Makovnjača/Orahnjača

16

Štrudla od maka ili sa orasima je poznata poslastica u zemljama istočne Evrope i popularan desert na kuhinjskom stolu za vrijeme Uskrsa ili Božića. Kod nas u kući je najčešće pravimo sa mermeladom.

Štrudla od maka ili sa orasima je poznata poslastica u zemljama istočne Evrope i popularan desert na kuhinjskom stolu za vrijeme Uskrsa ili Božića. Kod nas u kući je najčešće pravimo sa mermeladom.

Sastojci

Za kvasac
100 ml mlijeka
40 g kvasca (1 kocka)
1 kašika šećera
Za tijesto
700 g brašna
200 ml mlijeka
50 g putera
50 g masti
2 žumanca
malo izrendane korice limuna/narandže
Fil od maka
400 g mljevenog maka
150 g šećera u prahu
200 ml mlijeka
Fil od oraha
400 g mljevenih oraha
150 g šećera u prahu
1 jabuka, izrendana
200 ml mlijeka
1 kašika ruma*
Za premazivanje
1 žumance

Priprema

1.

Najprije zagrijete mlijeko. Prvo krenite od kvasca: Spojite sve sastojke u zdjelu i ostavite 5 minuta da se kvasac aktivira.

2.

U ostatku toplog mlijeka otopite puter i mast, dodajte šećer, umućena jaja (ja sam koristila cijela jaja), koricu limuna i narandže. Zatim ulijte i smjesu s kvascem, mješajući drvenom kašikom dok se sve ne sjedini.

3.

Na kraju, dodajtei brašno. Možda će vam trebali malo više brašna ukoliko ste koristili cijela jaja. Umijesite u tijesto, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom 1 - 1 1/2 sata da se tijesto udupla. Možete koristiti i plastićnu foliju pod kojom vam se neće gornji sloj tijesta stvrdnuti, ovako ga treba premjesiti par puta.

4.

Kada je tijesto nadošlo, podjelite ga na dva dijela. Prvi dio razvaljajte oklagijom za tijesto na pobrašnjenoj površini, prekrijte filom pa zarolajte dužinom od jednog kraja do drugog. Postupak ponovite i sa drugim dijelom tijesta. Stavite u podmazani pleh ili na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite jednim žumancetom (ja sam koristila cijelo jaje), izbodite površinu viljuškom pa ostavite pola sata na toplom da tijesto još jednom nadođe. U međuvremenu zagrijte rernu na 200 C.

5.

Kada je štrudla spremna da ide u rernu, pecite je prvih 10 minuta na 200 C a zatim temperaturu smanjite na 160 C. i pecite slijedećih 50 minuta. Pečenu štrudlu pospite šećerom u prahu i ostavite da se ohladi prije sječenja. Najbolje je da prenoći.

6.

Da biste napravili fil, jednostavno spojite sve sastojke zajedno. Koristite toplije mlijeko. Ukoliko ne želite dodati rendanu jabuku u fil sa orasima, dodajte par kašika više mlijeka. Rum dodajete po želji.

  • Jabuke-orasi(1)
  • Nadjev(1)
  • Štrudla(1)
  • ORAHNJACA(1)
  • Orasi(1)
  • Potica(1)
  • Štrudle(1)

7

Moja je mama tako radila da prevrne strudlu na krpu i umota dok se ne ohlsdi i nikad joj se fil nije odvajao.

Samo da znaš i ja rastanjim testo veoma tanko, jer volim tako ali zašto se odvaja ta gornja korica, zaista ne znam.

 Hvala na odgovoru. Primetila sam da je testo u tvom novijem receptu bas izgledalo kompaktno. Mozda ja razvijem testo previse tanko. Probacu prevrtanje veknica.