Moj profil

Torta s jagodama

8

Mala i veoma fina torta s jagodama ili malinama. S obzirom da se može pripremiti sa zamrznutim voćem, izrada torte nije vezana za sezonu. Priprema je jednostavna ali zahteva odredjene korake, a neke od njih možemo uraditi dan ranije i olakšati finalni postupak. Torta je sočna, naglašene arome jagode i još lepša kad je dobro ohladjena.

Mala i veoma fina torta s jagodama ili malinama. S obzirom da se može pripremiti sa zamrznutim voćem, izrada torte nije vezana za sezonu. Priprema je jednostavna ali zahteva odredjene korake, a neke od njih možemo uraditi dan ranije i olakšati finalni postupak. Torta je sočna, naglašene arome jagode i još lepša kad je dobro ohladjena.

Sastojci

za
Džem od jagoda: 350 g očišćenih svežih ili zamrznutih jagoda, 50 ml vode, 60 g šećera, 2 kašičice gustina
Patišpanj: 120 g belanaca (~ od 4 jajeta), 95 g šećera, 30-40 g žumanaca (~ od 2 jajeta), 95 g mekog brašna za kolače, 1 kašičica praška za pecivo, 30 ml mleka (3 kašike), 25 ml ulja (2.5 kašike)
Sirup: 100 ml vode, 3 kašike šećera, 1 kašika kirsch-a ili domaće voćne rakije
Fil: pripremljen džem od jagoda, 350 ml slatke pavlake 36% mm ili biljne pavlake za šlag, 50-70 ml mleka za razredjivanje
Finale: nekoliko svežih jagoda za dekoraciju, prah šećer za posipanje jagoda
Navedene mere su za kalup prečnika 18-20 cm.

Priprema

1.

Džem, sirup i patišpanj možemo pripremiti dan ranije, dobro upakovati i čuvati u frižideru do upotrebe.

Priprema džema:
Ako ćemo koristiti zamrznute jagode potrebno ih je izvaditi iz zamrzivača da bi se odledile i ocedile. Sveže jagode oprati, odvojiti nekoliko komada za dekoraciju, a sa ostalih odstraniti peteljke i krupnije plodove prepoloviti.

Jagode staviti u blender ili čoper. Dodati vodu pa ih izmiksati. Dobijeni sok procediti preko cediljke za supu u manju šerpu. Kašikom protisnuti sok dok ne ostane bukvalno 1 kašičica semenki na cediljci. U činijici izmešati šećer s gustinom, pa dodati hladnom soku u šerpici i dobro promešati. Na umerenoj vatri zagrejati sok, pa kuvati 10-15 minuta od momenta ključanja. Smanjiti vatru na tiho, pa kuvati još nekoliko minuta uz stalno mešanje. Skloniti džem s vatre i ostaviti da se dobro ohladi. Hladjenjem će se još malo zgusnuti. 

Priprema sirupa:
U lončiću na tihoj vatri zagrejati vodu do ključanja, pa dodati šećer i kuvati dok se tečnost ne bude smanjila za 1/3. Na kraju dodati kirsch, a u nedostatku kirsch-a upotrebiti voćnu rakiju, konjak ili cherry vodku. Kuvati još 2 minuta da bi alkohol ispario. Ostaviti da se ohladi.

Priprema patišpanja:
Pripremiti kalup za tortu prečnika 18-20 cm, premazati ga puterom i postaviti iskrojen papir na dno i po potrebi na unutrašnju stranu kalupa. 

U šerpici zagrejati malo vode do ključanja i skloniti s vatre. U vatrostalnoj činijici pomešati mleko i ulje, pa staviti u zagrejanu vodu da se smlači, pazeći da nivo tople vode bude do polovine visine činijice.
Izmeriti šećer. Izmeriti i prosejati brašno, pa mu dodati prašak za pecivo i promešati.

Uključiti rernu da se greje na 150° C.

Izmerena hladna belanca staviti u činiju i mutiti mikserom 1 minut. Dodavati malo po malo šećera i umutiti čvrst šam. Skloniti mikser. Dodavati izmerena žumanca jedno po jedno i dobro izmešati lopaticom. Dodavati malo po malo prosejano brašno i mešati.

Na kraju u testo dodati zagrejano mleko i ulje, pa sjediniti mešajući lopaticom.

Sipati testo u pripremljen kalup i protresti ga blagim lupkanjem o radnu površinu da bi izašao vazduh, a testo se poravnalo.

Staviti kalup u zagrejanu rernu. Patišpanj peći 40-45 minuta. Ostaviti ga u kalupu desetak minuta, zatim ga izvaditi i ostaviti da se sasvim ohladi. 

Sa ohladjenog patišpanja nožem za hleb odseći gornju koricu, a zatim kolač preseći po sredini na 2 jednaka dela. Svaki deo nožem opseći po obodu, tako da sklonimo koricu i ostavimo lepu, svetložutu, sredinu. To možemo uraditi iz jednog poteza pomoću prstena koji je za 2 cm manji od prečnika kalupa u kojem smo pekli patišpanj. 

Priprema fila:
U originalnom receptu koristi se sveža pavlaka za šlag od 36% mm, ali je proces mućenja mnogo zahtevniji, a neuspeh izvesniji, dok je s biljnom pavlakom upravo ovako kao što izgleda na slikama.

U duboki sud sipati 350 ml biljne pavlake i upola je umutiti. Dodavati jednu po jednu kašiku od 55 grama ili 1/3  pripremljenog džema od jagoda i mutiti mikserom. Šlag će se zgusnuti pa ga razrediti dodavanjem po malo hladnog mleka, sve vreme muteći i dodajući mleko do potrebne gustine.

Staviti 1/3 šlaga u dresir-kesu s velikim nastavkom koji ima ravan završetak, ili jednostavno odseći 1 cm s vrha plastične kese za šlag i ne koristiti nastavak.


Finale:
Na tanjir staviti prvu koru i nakvasiti je pomoću četkice pripremljenim sirupom. Nije potrebno natapanje kore. Po ivici kore istisnuti iz kese šlag u krug. Polovinu preostalog džema namazati po sredini kore ne dodirujući krug od šlaga. Preko džema istisnuti ostatak šlaga redjajući koncentrične krugove. Poravnati šlag pomoću spatule. 

Preko šlaga staviti drugu koru i nakvasiti je pomoću četkice pripremljenim sirupom. U dresir kesu staviti 1/3 šlaga. Po ivici kore istisnuti iz kese šlag u krug. Drugu polovinu džema namazati po sredini kore ne dodirujući krug od šlaga. Preko džema istisnuti ostatak šlaga redjajući koncentrične krugove. Poravnati šlag pomoću spatule. 

Preostalom 1/3 šlaga iz činije namazati obod torte i zagladiti tortu sa svih strana. 

Ohladiti tortu u frižideru nekoliko sati pre serviranja. Dekorisati je pred serviranje. Jagode za dekoraciju posušiti papirnim ubrusom pa ih poredjati povrh torte i lagano posuti prah šećerom. 

2.

...

3.

...

4.

...

5.

...

6.

Recept se nalazi na stranici

Potražite me na instagramu.

  • JEDNOSTAVNO(1)
  • Slatkisi(1)
  • Gustin(1)
  • Pšenično brašno(1)
  • Fruity-is(1)
  • Jeftino(1)
  • Mleko(1)
  • Biljna-pavlaka(1)
  • Rakija(1)

2

... Hvala 🙂 Zaista je ukusna tortica 🙂

lijepo i fino 😋

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)