Moj profil

Musaka sa krompirom

11

Musaka je tradicionalno jelo na Balkanu, kao i u zemljama Srednjeg istoka, pa samim tim postoji mnogo lokalnih i regionalnih varijacija ovog finog i slojevitog jela. Na našem podneblju musaka sa krompirom je klasika.

Musaka je tradicionalno jelo na Balkanu, kao i u zemljama Srednjeg istoka, pa samim tim postoji mnogo lokalnih i regionalnih varijacija ovog finog i slojevitog jela. Na našem podneblju musaka sa krompirom je klasika.

Sastojci

za
500 g krompira ili 5 krupnih mladih krompira, voda za kuvanje, 1 kašičica soli
Nadev: 350 g mlevenog junećeg mesa od buta, 1 glavica crnog luka, 1 krupniji čen belog luka, 2 kašike ulja, 1/2 kašičice soli, 1/4 kašičice bibera, 1/2 kašičice majčine dušice, 4 kašike domaće salse od paradajza ili 2 kašike koncentrovanog paradajza
Preliv: 1 krupnije jaje, 2 kašike milerama, prstohvat soli, 125 ml mleka
Navedene mere su za vatrostalnu posudu ili pekač dimenzija 21x15x6 cm, ili za 2 osobe. Za svako povećanje broja osoba, srazmerno povećati količinu svih sastojaka i veličinu pekača.

Priprema

1.

Priprema nadeva:

Ukoliko sami meljemo meso, isprati ga u hladnoj vodi i posušiti papirnim ubrusom. Odstraniti svaku masnoću i žilice, pa ga iseći na komade i samleti u čoperu ili pomoću mašine za mlevenje mesa. Ako meljem meso pomoću mašine, uvek na kraju sameljem polovinu iseckane šargarepe, koja će pogurati poslednje meso iz mašine. 

U nelepljivom tiganju na tihoj vatri zagrejati ulje, pa dodati sitno iseckanu glavicu crnog luka. Pržiti desetak minuta uz mešanje, sve dok luk ne omekša. Dodati iseckan beli luk. Dodati mleveno meso i domaću salsu, koju možemo pripremiti dan ranije. Ako nemamo salsu, dodati koncentrovani paradajz u tubi. Posoliti, pobiberiti i dodati majčinu dušicu. Dinstati mleveno meso na tihoj vatri, uz mešanje, dok sva tečnost ne bude ukuvala. Proveriti da li je nadev dovoljno začinjen. Poklopiti i ostaviti po strani do upotrebe. 

Priprema krompira:

Izabrati krompir jednake veličine, isprati ga i oguliti. Oguliti krompir čak iako je mlad, kao u ovom receptu. Iseći ga na jednake kriške debljine 3 mm, a dobro bi došla sprava za sečenje. Kriške krompira staviti u šerpu i preliti vodom tek toliko da pokrije krompir. Posoliti i zagrejati vodu do ključanja. Smanjiti temperaturu i kuvati 5 minuta. Procediti i odmah nastaviti s pripremom.

Priprema preliva:

U člniji dobro izmutiti jaje viljuškom, pa dodati mileram i prstohvat soli. Izmutiti i dodati mleko. 

Slaganje musake:

Uključiti rernu da se zagreje na 190° C. 
Premazati pekač uljem. Podeliti kriške krompira na 2 jednaka dela, pa prvi deo poredjati s preklopom po dnu pekača. Lagano posoliti ako je potrebno. Preko krompira rasporediti nadev od mlevenog mesa i poravnati ga. Poredjati drugi deo krompira. Blago pritisnuti rukom odozgo. Preko krompira kašikom rasporediti pripremljen preliv. Kao što se vidi na slici, svi slojevi musake su zaliveni i natopljeni. Manji pekač staviti na veći pleh i u zagrejanu rernu. Peći musaku oko 40 minuta. Ako je potrebno, na polovini pečenja prekriti posudu alu-folijom, koju ćemo skloniti pred kraj pečenja i ostaviti musaku da se zapeče. 

Jela s krompirom se ne podgrevaju.

2.

...

3.

...

4.

Recept se nalazi na stranici.
Potražite me na instagramu.

  • JEDNOSTAVNO(1)
  • Pire-od-paradajza(1)
  • Kisela-pavlaka(1)
  • Glavna-jela-prilozi(1)
  • Junece-meso(1)
  • Musaka(1)
  • Šalša(1)
  • ZAPEČENO(1)
  • Jeftino(1)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.