Moj profil

Punjene rajcice

40 minuta
63

Izuzetno lagano , pravo ljetno jelo koje moze biti vegetarijanski obrok ili topli prilog .

Izuzetno lagano , pravo ljetno jelo koje moze biti vegetarijanski obrok ili topli prilog .

Sastojci

za
4 srednje rajcice
80 g skuhanog graha
50 g namrvljenog feta sira

Priprema

1.

Rajcice operi i posusi , pa im odrezi poklopcic sa gornje strane . Ostrim nozicem i uz pomoc zlice izdubi rajcice i odstrani sve sjemenke skupa sa pulpom iz sredine . Pulpu narezi na manje komadice i sacuvaj . Dublji pekac premazi sa malo ulja kao i rajcice , pa ih poslazi u prpremljeni pekac . Ostavi sa strane do upotrebe . 

2.

Uzdjelu za mijesanje uspi skuhanu rizu , grah , persin , sir , nasjeckane ostatke rajcica , sol i papar , pa sve dobro izmijesaj da smjesa bude ujednacena . Ovim nadjevom puni rajcice do vrha . 

3.

Pekac sa napunjenim rajcicama prebaci u ugrijanu pecnicu na 180 stupnjeva  i peci 30 min dok se sve lijepo ugrije i ispece , a rajcice i nadjev lagano porumene . Pecene rajcice izvadi iz pecnice i ostavi 10-tak min da se prohlade , pa ih serviraj kao vegetarijanski obrok uz salatu ili kao prilog ribi ili mesu . 

  • Peceni-paradajz(1)
  • Paradajzi(1)
  • Pomidori(1)
  • Vege(1)
  • Party food(1)
  • Paradajz(1)

4

Mislim da su bolje one mesnatije , cvrsce su i nece se raspasti tokom pecenja . Sto su vodenastije to lakse pucaju , nisam bas sigurna u sorte , ali ja sam koristila srednje velicine obicne rajcice .

Odlično izgleda, vjerujem da je jako ukusno. Dal je važno koja je sorta rajčice za pečenje? I dal se trebaju predhodno peći soliti ako je "vodenija" sorta da ne postane gnjecavo? Puno pozdrava, hvala

Hvala tebi na lijepim rijecima , drago mi je da ti se recept svidio .

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)