Moj profil

Piramida sa visnjama

14

Recept koji imam nekih 15ak godina.. Ovaj moj sam uradila sa nekim izmjenama u kolicini sastojaka i mislim da je to njegova najbolja verzija. Radujem se vasim utiscima nakon sto probate.

Recept koji imam nekih 15ak godina.. Ovaj moj sam uradila sa nekim izmjenama u kolicini sastojaka i mislim da je to njegova najbolja verzija. Radujem se vasim utiscima nakon sto probate.

Sastojci

1 L mlijeka
3 pudinga od vanilije
4 kasike gustina ili brasna
1/2 maslaca
2 tegle visanja
2 lisnata tijesta (iz lidla)

Priprema

1.

Prvo napravite kremu jer treba vremena da se ohladi.

Od litra mlijeka odvojite malo u posudu u koju dodate puding, brasno, secer, zumance i vanil secer. Ostatak prokuhate te kad prokljuca dodate smjesu uz neprestano mijesanje. Ja to radim na laganoj temperaturi. Dobro mijesam da ne bude grudvica. Prebacite u adekvatnu posudu i pokrijete prozirnom folijom da se ne uhvati korica. Kad je krema mlaka dodate 1/2 maslaca i sve dobro izmiksate. Stavite u frizider da se stisne.

Lisnato tijesto odmotam(koristim lidlovo, lakse je)) i izrezem na 5 traka. Lidlovo je 25 cm dugo tako da izmjerim svaku traku po 5 cm sirine. Tako uradite i sa drugim tijestom.

Nakon rezanja traku uzmem u ruku i jos malo rasirim tako da mi kasnije bude lakse sastavljati.

U jedan tanjir pomjesam secer sa cimetom i nakin sto ocijedim visnje u to uvaljam i redam po traci. Imate na slici. Tijesto sastavite tako da dobijete role. Isto uradite i sa preostalih 9 traka. Obavezno krajeve sastavite da sok od visanja ne iscuri.

Trake poslozite u pleh oblozen pek papirom i pecete na 170 nekih 20-25 minuta. Kad je peceno ostavite da se ohlade.

Kad su krema i lisnate role ohladjene krecemo na slaganje... 

Na dno odgovarajuceg kalupa ili tacne stavite 4 trake (rasirite izmedju nekih 1/2 cm tako da krema dospije izmedju njih) i premazete dijelom kreme. Preko toga na sredinu slozite 3 trake, opet krema pa 2 trake, krema i na vrh 1traka pa krema i premazete tj izravnate kremom cijelu piramidu.

Ja sam po vrhu poredala visnje, mozete i slag ali je meni visak. Takodjer sam u malo soka od visanja sto mi je ostalo razmutila malo praska od vanil pudinga da se zgusne i prosarala cijelu piramidu. 

P. S. Zao mi je sto vam nisam cijelu slikala jer nisam imala kad, odmah je nestala.. Jedva ugrabila zadnji komad da uslikam... 

Preporucljivo je da odstoji preko noci da lisnato tijesto smeksa.. Kolac je tako lagan i kremozan.. Svi ce traziti barem jos 1 komad.

Obavezno probajte! 

2

Ma super je, obavezno probajte. Sretno!

Već mi je prije zapela za oko ovakva piramida. Čini mi se jako fino. Isprobat ću... mljac