Moj profil

Baron torta

116

Otmena, raskošna, moćna.... Izuzetno jaka, puna čokolade koja se savršeno kombinuje sa kiselkastim filom od malina, od mene imate sve preporuke! Original recept je od @maja.babic.provereni.recepti odnosno @mimisingdom, a evo kako sam je ja napravila.

Otmena, raskošna, moćna.... Izuzetno jaka, puna čokolade koja se savršeno kombinuje sa kiselkastim filom od malina, od mene imate sve preporuke! Original recept je od @maja.babic.provereni.recepti odnosno @mimisingdom, a evo kako sam je ja napravila.

Sastojci

Sastojci za 4 kore :
12 belanaca
prstohvat soli x4
300 g šećera
60 g kakaoa
60 g mlevenih oraha
Čokoladni fil
12 žumanaca
50 g kakaoa
40 g pudinga od čokolade
400 ml mleka
200 g kvalitetnije čokolade za kuvanje
180 g maslaca
Fil od malina
400 g malina
110 g šećera
2 kesice vanilin šećera (20 g)
40 g pudinga od maline (ili jagode, vanile)
5 g želatina
3x 100 ml vode
Glazura
150 g čokolade za kuvanje
150 ml mlečne slatke pavlake

Priprema

1.

Rernu uključiti na 200°C. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložiti pek papirom. Umutiti 3 belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodavati 75 g šećera, umutiti u čvrst sneg. Dodati na kraju 15 g prosejanog kakaoa i 15 g mlevenih oraha, lagano špatulom sjediniti. Rasporediti smesu u kalup, peći 10 do 15 minuta, zavisi od vaše rerne, treba da porumeni i da se kora odvoji od stranica kalupa. Pečenu koru ostaviti da se ohladi sa sve pek papirom, nipošto ne skidajte odmah pek papir jer je kora lepljiva i tanka pa se može desiti da je upropastite, kao što sam ja prvu. Isto ponoviti sa ostalim korama. Umutiti 12 žumanaca sa šećerom, dodati 50 g kakaoa, 40 g pudinga u prahu, nasuti 200 ml mleka i sjedniti tako da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da provri. Kad provri malo odaspite u čokoladnu smesu, sjednite pa sve vratite u provrelo mleko i kuvajte nekoliko minuta na srednjoj temperaturi, dok se ne zgusne. Sve vreme mešajte da ne zagori. Skinite sa ringle, dodajte 200 g izlomljene čokolade i 180 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi. Dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačen fil, prekrijte streč folijom, ostavite da se ohladi i stegne,prvo na sobnoj temperaturi pa u frižideru. Na kraju pripremiti fil od malina, treba da bude mlak prilikom filovanja, nikako ne topao ili hladan. 5 g želatina razmutite sa 100 ml vode, ostavite da malo nabubri dok kuvate maline. U šerpicu ubacite maline, dodajte 100 ml vode, 110 g šećera, 2 vanilin šećera i od trenutka kad počne da vri kuvajte 5 minuta na laganoj temperaturi. Kašiku ovog fila ubacite u smesu sa želatinom, izmešajte pa sve vratite u kuvane maline. Naspite u maline i puding razmućen sa 100 ml vode pa sve zajedno kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi. Mlak fil podelite na 3 dela. Ohlađen čokoladni fil umutite, treba da dobije na zapremini i da posvetli, odvojte sa strane 150 g fila, ja nisam merila već sam odvojila 5 kašika. Podelite fil na 3 dela. Tortu filujte u kalupu na sledeći način, ja sam koristila i acetatnu foliju jer mi tako torta bude savršeno ravna. Kora (prilikom slaganja skidate pek papir) - čokoladni fil - fil od malina isto ponovite sa ostatkom, treba na kraju da završite sa korom. Ostavite preko noći u frižideru da se ohladi i stegne. Skinuti foliju / obruč pa premazati odozgo i strane tortu. Odložite opet u frižider da se ohladi pa prelijte čokoladnom glazurom. Glazuru pripremate tako što zagrejete slatku pavlaku na srednjoj temperaturi , ne sme da provri pa prelijete preko izlomljene čokolade. Sačekate minut pa sve dobro izmešate. Prohladite i prelijete preko torte. Dekorišite po želji.

  • Čokoladna torta(1)
  • Baron-torta-maline(1)
  • Torti-malini(1)
  • Baron-torta(1)
  • Torte(1)
  • Torta(1)
  • Mojedjakonije(1)

2

Sandrala, piše na kraju recepta, premazala sam tortu filom sa svih strana..

A, za šta ste odvojili pet kašika čokoladnog fila? Hvala unapred na odgovoru

Ovako je ispalo drugima