Moj profil

krafne

62

imamo krafne, kupili smo kostimić i mi smo za karnevalsku ludnicu spremni! ;))

imamo krafne, kupili smo kostimić i mi smo za karnevalsku ludnicu spremni! ;))

Sastojci

+ 80 g brašna za umijesiti
1 vrećica vanil šećera
2 žlice mlijeka
kroz prste soli
marmelada po želji za puniti
ili čokolada za umakanje , kremice i sl
šarene mrvice po želji

Priprema

1.

trebalo bi ići ovako: dignite kvasac u mlijeku s malo šećera i brašna…....

2.

ali ide ovako: vagnite 300 g brašna ,pa 60 g šećera (ja stavim plastičnu zdjelu na vagu pa samo dodajem…) dodajte vanil šećer , limunov sok i koricu, jaja namrvite kvasac, ....mlijeko i putar zagrijte da se putar otopi i bude mlako!!!!

3.

zamijesite s ostatkom brašna čvrsto tijesto koje se ne lijepi. zdjelu zatvorite poklopcem ili prekrijte krpom i na toplijem mjestu ostavite da se diže 1 h. tijesto je dosta teško jer za razliku od uobičajenih tijesta skoro nema mlijeka!!

4.

dignuto tijesto malo premjesite i razvucite valjkom na 1-1, 5 cm debljine. specijalnom modlicom /čašom vadite krafnice , koje želite veličine (ja imam tri različite veličine modlice ali je dragi htio najveću). složite na malo nabrašnjenu tacnu ,pokrijte krpom i ostavite dizati još 1 h.

5.

zagrijte ulje u loncu (dovoljno ulja da krafne plivaju, 3-4 prsta dubine), ulje je zagrijano kad se rade mjehurići kad stavite čačkalicu unutra.
moram napomenuti da sam ja pravila paralelno krafne po dva različita recepta pa je u cosminom receptu stajalo da u ulje ide malo limunovog soka i tako se zagrije-tako su se sve krafne tako pržile! do sada inače nisam stavljala pa po volji.

6.

kad se krafnice lijepo dignu spuštati ih u ulje, negdje piše s gornjom stranom prvo, negdje s donjom, a meni su neke upale ovako a neke onako…. trebale bi se pržit koju minuticu s poklopcem pa okrenut još toliko bez poklopca. a ja nekad stignem stavit poklopac a nekad ne pa…...

7.

vadite ih rupičastom žlicom i stavite na tacnu s papirnatim ručnicima -da upiju masnoću.

8.

još tople punite špricom s nastavkom za punjenje i pospite šećerom u prahu…

9.

tople su njammmm

10.

evo kako je stručno položila art

Posluživanje

recept je davnih dana bio u viti-ak se ne varam al je pretrpio malo promjena !!

  • Krafne(8)
  • Krofne(7)
  • Karneval(2)
  • Desert(1)
  • Krafne-i-fritule(1)
  • Krofnice(1)
  • To try(1)
  • Slatke-napasti(1)
  • Fritule-i-krafne(1)

25

irenalana- sve se krafne malo stvrdnu poslije…ali obično se sve smažu odmah pa .. ja inače volim drugi dan kad ostanu i knedle i fritule i krafne.. inače su super, fine i ukusne ali treba dosta vremena da se dosta dignu, i onda ispadnu dobre ;)

Kakve su ove krofne kad se ohlade jel se stvrdnu ili mogu i hladne da se jedu? Ovakvo tijesto za krofne jos nikad nisam vidjela jer u njemu ima bas malo tecnosti.

piknja-žao mi je,, ja inače stavljam uvijek kvasac direkt u tijesto što got pravim…a ove su krafne specifične, tijesto je teško i trebaju se dosta dugo dizati i tijesto samo i kad ih izrežeš, ako se ne dignu kako treba onda ostanu sirove unutra a vani se prepeku!!!!! i ja sam ih znala zaje… dok nisam ušla u štos!!