Moj profil

creme caramel

26

Sastojci

1/2 čaše šećera
2 čaše mlijeka
2/3 čaše šećera
4 paketića vanilin šećera
1/4 čaše vode

Priprema

1.

bit će vam potrebno 6 šalica za kavu. u njima ćete peći creme caramel. zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

2.

ZA KARAMEL: 1/2 čaše šećera pomiješati sa 1/4 čaše vode i zagrijavati na štednjaku dok ne dobijete karamel lijepe smeđe boje. morate jako paziti jer šećer može lako zagoriti i onda ništa od finog karamela:)

3.

kada je karamel gotov, rasporedite ga po šalicama, ulijte na dno svake po malo i malo onako vrtite šalice da se karamel lijepo rasporedi i da pokrije i malo iznad dna šalicu, pola centimetra, centimetar.

4.

ZA KREMU: pomiješati jaja i žutanjke ili vilicom ili onom žicom/pjenjačom, nikako ne mikserom jer ne smije biti pjene. u to umiješati 2/3 čaše šećera i vanilin šećer, isto tako, ne previše da se ne zapjeni.

5.

u posudi na štednjaku zagrijavati mlijeko, ali ne smije prokipiti. gotovo je kada se uz rubove posude počnu svarati mali mjehurići, i na površini lagana kožica, ali ne smije pokipiti.

6.

kada je mlijeko gotovo, procijedite ga, da se riješite kožice, ako je nastala. zatim malo mlijeka ulijte u mješavinu jaja i šećera i promiješajte. tako malo po malo ulijevajte dok ne ulijete svo mlijeko.

7.

rasporedite mješavinu jaja i mlijeka u šalice s karamelom. zatim šalice stvavite u protvu za pečenje. na dno protve stavite kuhinjsku krpu. na to posložite šalice i ulite kipuće vode tako da prekrije šalice do pola.

8.

pecite u pećnici na 180 stupnjeva, oko pola sata. s vremena na vrijeme pogledajte je li pečeno. kada je gotovo, izvadite to iz pećnice i ostavite da se ohladi u toj vodi. zatim šalice prebacite u hladnjak na najamanje 2 sata.

9.

kada je ohlađeno, nožem prođie po unutrašnjem rubu šalice, kako bi mogli preokrenut šalice. kada odvojite kremu od rubova, šalicu poklopite sa tanjurićem i okrenite. i sada možete početi uživati :)

  • Desert(3)
  • Kreme(2)
  • Karamel(1)
  • Party(1)
  • Deserti(1)

11

ma na 50 stupnjeva danima ne bi bilo gotovo:) ja sam radila (naravno) i ne koagulira, moras pazit da ne prepeces, naravno. ali mozes ti i na nizoj temperaturi, ali ne 50:))) nego recimo 150, samo onda malo duze peci

Nije li 180 stupnjeva malo previše? Je li netko radio po ovom receptu? Meni se cini da bi ovako ispalo zrnato zbog prebrze koagulacije.

Ja bi to pekao najrađe na 50 stupnjeva.

hvala mediha :)