Moj profil

Eingemachtes

90 minuta
420

...ili po domaći Ajngemahtec :) Kako god ga izgovarali, dobit ćete finu, okrepljujuću pileću juhicu tradicionalnu za sjeverni i sjevero-zapadni dio Hrvatske. Svako domaćinstvo ima svoj recept i varijaciju na temu, ali meni je ipak najbolja i najdraža ova mamina verzija. Ajngemahtec macht sehr gut ;)

...ili po domaći Ajngemahtec :) Kako god ga izgovarali, dobit ćete finu, okrepljujuću pileću juhicu tradicionalnu za sjeverni i sjevero-zapadni dio Hrvatske. Svako domaćinstvo ima svoj recept i varijaciju na temu, ali meni je ipak najbolja i najdraža ova mamina verzija. Ajngemahtec macht sehr gut ;)

Sastojci

za
100 g pilećih iznutrica
400 g malih pilećih bataka (i/ili krilca)
1 manja glavica luka
2 veće mrkvice
1 češanj češnjaka
šaka graška (smrznutog ili svježeg)
cca. 1 l vode
1/2 žlice brašna
Nokleci (noklice, žličnjaci)
1 manje jaje
100 ml mlake vode

Priprema

1.

Pileće iznutrice i batke operite i osušite. Iznutrice po potrebi narežite na manje komade, a batke kod zgloba zarežite oštrim nožem do kosti.

2.

Luk nasjeckajte što sitnije možete i popirjajte ga na malo ulja do ne postane staklast, a zatim dodajte meso. Meso popirjajte sa svih strana i malo posolite.

3.

Mrkvicu narežite na kolutiće, a peršinov korjen na sitne kockice pa ih zajedno dodajte mesu. Kratko pirjajte i dodajte sitno sjeckani češnjak. Kad on zamiriši, podlijte sa malo vode, popaprite i malo povegetite i pirjajte sve zajedno dok meso i povrće ne omekšaju. Povremeno promiješajte i po potrebi podlijte vodom.

4.

Kad je meso omekšalo dodajte brašno i mljevenu papriku, dobro promiješajte i zalijte litrom vode (možete staviti i više vode, ovisi o tome koliko gustu juhu želite). Pojačajte vatru i pričekajte da proključa.

5.

Kad juhica proključa, dodajte joj grašak i u nju, pomoću žličice spuštajte noklece.

6.

Po potrebi okus još dotjerajte solju, paprom i Vegetom i kuhajte dok grašak i nokleci nisu skuhani.

7.

Na kraju dodajte sitno sjeckani peršinov list i odmah poslužite.

NOKLECI
1.

U manju zdjelicu stavite brašno, jaje i mlaku vodu pa žlicom sve zajedno dobro promiješajte da razbijete sve grudice i dobijete homogenu smjesu. Količina vode koja će vam biti potrebna ovisit će o veličini jajeta.

2.

Smjesa ne smije biti prerijetka, tj. ne smije vam curiti sa žlice. A opet ne smije biti pregusta.

3.

Kako biste noklece lakše spuštali u juhu, žličicu s kojom ćete to raditi prvo uronite na kratko u juhu da ju navlažite. Zatim njome zagrabite malo smjese za noklece (ne previše jer oni udvostruče veličinu prilikom kuhanja) i opet ju uronite u juhu. Nokleci će sami ispadati u juhu i bit će vam puno lakše nego da ih prstima skidate sa žličice.

Posluživanje

Mi ovu finu juhicu jedemo kao glavno jelo uz eventualno malo kruha. Vi ju, naravno, možete poslužiti i kao predjelo.

Ako ne volite pileće iznutrice možete ih izbaciti. Ja ih koristim u vrlo maloj količini jer ipak daju poseban šmek.

  • Juhe ............(12)
  • Juha(8)
  • Ajngemahtec(5)
  • Supe i čorbe(3)
  • Supe(2)
  • Juhe i variva(2)
  • Supice(2)
  • Ručak(2)
  • Piletina(2)

51

Mamin ajgemaht još pamtim.... Divan recept starinskog jela, kostlich)))

ja ajngemahtec obavezno radim od iznutrica i polovice pileta i jedemo ga kao lagano varivo. Ali nikad nije na odmet doznati još koji trik. jer do sad nisam stavljala brašna ni crvene paprike, a sigurno daju dodatnu punoću. Sutra ga radim po ovom receptu. Hvala!

🍻