Moj profil

Pita od špinata

120 minuta
54

Moja verzija zeljanice – sastavljena od dva različita recepta. Nije niti brza niti jednostavna, ali svaka minuta utrošena na njoj se isplati…

Moja verzija zeljanice – sastavljena od dva različita recepta. Nije niti brza niti jednostavna, ali svaka minuta utrošena na njoj se isplati…

Sastojci

1.NADJEV
700 gr. Špinat isječenih petiljki
150 gr. Praziluk
500 gr Zreli kravlji sir
2 dl. Jogurt
2 žlice Pšenična krupica
1/2 žličice Prašak za pecivo
3 kom Jaja (odvojiti žutanjke od bjelanjaka)
2. SLAGANJE PITE
1.5 dl Ulje
3. SJEČENJE I PRELIJEVANJE SLOŽENE PITE
2 kom. Jaja
1 dl. Jogurt
Margarin-32 mala komada veličine "na vrh noža"

Priprema

NADJEV
1.

Špinat se opere i potopi u lonac sa prokuhanom vodom. Sačeka se da omekša i da se slegne na dno lonca. Procijedi se, sačeka da se ohladi, isjecka na krupnije komadiće i potom laganim stiskom rukama iscijedi sva voda iz njega. Masa špinata poslije cjeđenja biti ce oko 500 gr. Špinat se stavi u posudu u kojoj ce se dalje pripremati nadjev.

2.

Odstrani se vanjski list praziluka i potom isječe na vrlo tanke kolutove. Izmrvi se sir koji se zajedno sa prazilukom i jogurtom izmiješa sa špinatom. U ovu smjesu doda se krupica u koji je usut prasak za pecivo i ponovno se sve dobro izmiješa.

3.

Izmiksaju se zutanjci i umješaju u smjesu. Na kraju se lagano umješaju pjenasto izmiksani bjelanjci.

4.

Gotov nadjev podijeliti na tri dijela.
SLAGANJE PITE

5.

Posuda u kojoj ce se pita slagati i peći, za ovdje navedenu kolicinu sastojaka, je pravokutnog dna dimenzija 40×25 cm.i visine ne manje od 5 cm.

6.

Dno posude premazati tankim slojem ulja.

7.

Ukupna količina kora prebroji se i podijeli u 4 jednake grupe.. Po dnu posude položi se prva kora i po njoj se prelije i razmaže malo ulja. Ako je površina kore veća od površine dna posude, sto je čest slučaj, koru treba previti tako da se njom pokrije dno posude. Preko prve kore postavlja se druga kora sa koja se također prelije uljem i tako sve dok se ne potroši prva četvrtina kora. Preko ovog sloja ravnomjerno se razmaže prva trećina nadjeva. Sada se pristupa slaganju druge četvrtine kora na isti način na koji je složena prva sa razmazivanjem druge trećine nadjeva. Preko ovog sloja položi se treća četvrtina kora i preko nje posljednji, treći dio nadjeva. Slaganje se završava polaganjem posljednje četvrtine kora uz premazivanje svake od kora slojem ulja kao i kod pedhodnih.
SJEČENJE I PRELIJEVANJE SLOŽENE PITE

8.

Najprije pitu premazati tankim slojem ulja.

9.

Pita se do dna oštrim nožem sa špicastim vrhom isječe na 32 komada dimenzija približno 5×5 cm. To se ostvari tako da se paralelno po dužoj strani posude naprave četiri reza na razmacima od 5 cm i osam reza paralelno po užoj strani na istim razmacima. (4×8=32). Na svaku sredinu izrezanog kvadratića nalijepi se po komadić margarina.

10.

Umute se jaja. U umućena jaja ulije se mineralna voda, jogurt, promiješa se i prelije preko pite. Pri tome treba paziti da se zarezi po kojima je pita siječena popune preljevom tako da dobar dio preljeva natopi unutrašnjost pite.

11.

Peći u zagrijanoj pećnici na 180 st C cca jedan sat. Visina komada pecene pite biti će cca 4-5 cm..

  • Špinat(2)
  • Pite(2)
  • Pita-kore-spinat(1)
  • Fine pite(1)
  • Gotovi-kori(1)
  • Pita-burek-spinat(1)
  • Jogurt(1)
  • SNACK(1)
  • Poriluk(1)

5

...za ovako divnu pitu vredi se potruditi😉5+5=10🙂

Sta reci osim HVALA Nado , za trud i za zelju da ovako lep recept podelis sa nama…. odlicno 5++++

postupak rada tako detaljno i iscrpno objasnjen. tako da i onome tko ne zna kako se radi, sve mora biti jasno . sastojci , jedino mi je novi praziluk-poriluk…. mora biti dobro…

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)