Moj profil

Pašticada

39

Izrada je dosta duga, ali se isplati.
Staro dalmatinsko jelo u kojemu su svi gušti….:)

Izrada je dosta duga, ali se isplati.
Staro dalmatinsko jelo u kojemu su svi gušti….:)

Sastojci

Sastojci
govedina- bez kosti u komadu
5-6 kapula / crvenog luka
2 režnja luka/ češnja češnjaka
5-6 karota / mrkve
10 ak sušenih šljiva / bez špice
2-3dl prošeka / može i crno vino
konšerva
vinska kvasina
Prilog
domaće njoke

Priprema

Priprema
1.

Većer prije meso stavite u komadu u teču, na naćin da ono taman stane u nju, ne preveliku, ne premalu. Prelijete ga vinskom kvasinom te ga preko noći prekrijete i ostavite da odstoji.

2.

Kada je meso odstajalo izvadite ga iz kvasine i po dužini ga probijete sa nožem na dva tri mjesta. U rupe ugurate karotu, u drugu pancetu koji ste prije narezali na dugaćke rezance, te po strance mesa probijete još koju rupu i u njih utjerate češnjak. Ovaj postupak se zove špikovanje.

3.

U poveću teću stavite kapulu te ju izdimstate onako više da je lešo nego pećena, na ploškice narežete karotu te je dimstate skupa sa lukom, nakon toga dodate šljive i ostatke pancete. Te unutra položite meso koje ste predhodno špikovali. Polijete sa prošekom, dolijete vode tako da je meso taman pokriveno, ne stavljati suviše vode. Malo zamutite konšerve i sol, šećer i papar. Ne treba presoljavati i prepapriti jer je meso samo po sebi već pikantno. Ostaviti da se kuha na laganoj vatri oko sat i po (ovisi o veličini komada mesa, ako je nešto manje onda kraće vrijeme.

4.

Izvaditi meso, staviti ga na dasku te ga popreko (popreko od smjera karota i slanine) izrezati na fete nešto tanje od prsta. tako da dobijete lijepi efekat sa karotom (kao oko).

5.

Tekućinu iz teće (sve osim mesa i slanine) izmiksate ili izgnjećite da dobijete kašastu smjesu. Vratite u teću poslažete u nju fete mesa i ostavite da se kuha još 20-30min.

6.

Skuhate njoke, prelijete ih sa šugom od pašticade….

Posluživanje

uz ovo jelo odlićno ide zelena salata

  • Pašticada(4)
  • Govedina(3)
  • Slatko-kiselo(1)
  • Mesna-jela(1)
  • Meso - govedina(1)

13

to bi ovako ❓izgledalo

Scobertina .... a kaj misliš da su tvoji iz Zagorja ... 🙂 koji bito šou bio 🙂

bravisima, recept je odličan... a što se tiče dvojezičnosti mislim da ovdje vrijedi što više to bolje svaki je kraj naše Hrvatske poseban pa tako i govor.... ja bi volila znati sve... više znaš bogatiji si. Usput Ja sam dalmatinka, mama iz pokrovnika tata bodul rođena u Puli živila u Zaggrebu pa u zagorju pa u vinkovcima a neko vrijeme i u dubrovniku a da 2 god u Makarskoj volim cilu Hrvatsku i sva govorna područja. U zagrebu ne znaju ća je pomidor ni šugo... ali ja znam i ća je bamija..... veliki pozdrav svima...  

Ovako je ispalo drugima