Moj profil

Patlidžan za zimu

23

Jesen.Vreme za sakupljanje plodova…

Jesen.Vreme za sakupljanje plodova…

Sastojci

5l vode
9kašika šećera
9kašika soli
1l alkoholnog sirćeta
malo vinobrana

Priprema

1.

Patlidžan oljuštiti i iseći na krugove, pa kratko obariti u vodi.

2.

Poredjati u tegle i naliti mešavinom sirćeta, soli i šećera, dobro umućenim i kratko prokuvanim.

3.

Tegle ne puniti do vrha, pa u svaku dodati po malo vinobrana.

4.

Povezati tegle celofanom i spremiti u ostavu.

Posluživanje

Ovako pripremljen može se koristiti za kuvanje,ali i salatu,pre služenja malo isprati patlidžane,dodati ulje i beli luk.

  • Zimnica(2)
  • Patlidjan-zimnica(1)
  • Savjet(1)
  • Pa-ti(1)

5

Može naravno i tako za one koji po svaku cenu žele da izbegnu vinobran makar i u tragovima. Lično, nisam ljubitelj ulja u teglama, a nešto ni belog luka. Volim da ‘’začinim’’ na licu mesta, a u zavisnosti od jela koje pravim od pripremljene namirnice(patlidžana u ovom slučaju). Ipak, hvala na predlogu.

odlican i vrlo koristan recept…hvala Vrganju na sugestijama

Izvrsno za ljubitelje patlidžana!!! :-))) ~ Patlidžane ne treba ljuštiti da bi isečeni kolutovi zadržali oblik i dekorativnost. Bolje ih je 3-4 minuta izložiti dejstvu vodene pare. U ovom receptu, pošto se ne vrši pasterizacija sadržaja u staklenkama, ne može se izbeći korišćenje vinobrana (kalijum-metabisulfit, E 224). ~ Međutim, ukoliko se kolutovi patlidžana kratko prokuvaju u vodenoj pari, slože sa nasečenim belim lukom u staklenke, te preliju posoljenim, prokuvanim i ohlađenim 3-4 %-nim alkoholnim ili vinskim sirćetom, pa po vrhu zaliju maslinovim ili biljnim uljem, tada se može izbeći dodavanje vinobrana ili konzervansa (natrijum-benzoat, E 211). Ovo je proveren recept koji sam više puta koristio, čak i u uslovima kada je teže bilo postići odgovarajuću higijenu staklenki i pripreme – crni dani mog podstanarskog života. :-)