Moj profil

Obična pogača!

150 minuta
72

Ako je obična ne znači da nije ukusna, naprotiv! Mislim da nema u slavoniji netko tko ju ne voli.Sad poslije svinjokolja sa blago prodimitom domaćom pečenom kobasicom i rebricama. Uz kiseli kupus kao salata… mmmmmmmmm!!!!!

Ako je obična ne znači da nije ukusna, naprotiv! Mislim da nema u slavoniji netko tko ju ne voli.Sad poslije svinjokolja sa blago prodimitom domaćom pečenom kobasicom i rebricama. Uz kiseli kupus kao salata… mmmmmmmmm!!!!!

Sastojci

za
Tijesto!
2 žličice soli
1 kockica kvasca
2 žlice masti ili ulja jedno 1 dc

Priprema

1.

” U mlaku vodu stavite kvasac malo šečera razmutite i pospite žlicom brašna i pustite da uzađe.

2.

” Prosijte brašno posolite, napravite udubljenje u koje sipate uzašli kvasac s vodom i zamjesite tijesto.( može i mikserom sa spiralnim nastavcima) ali na kraju morate ga izmjesit rukom (ništa bez ruku). Tjesto nesmije biti ni pretvrdo ni mekano, onako da vam se ne lijepi za ruke. Blago ga premažite uljem i stavite ga na toplo da udvostruči volumen.

3.

” Tad ga istresite na pobrašnjenu dasku i oblikujte rukama prema limu. Stavite u brašnom posut lim i nožem napravite kockice, pustite da ponovo udvostruči. Takvu pogaču stavite u zagrijanu pečnicu na 200 C i pecite dok lijepo ne porumeni. Dali je pečena možete provjeriti čačkalicom koju ubodete u pogaču i ako je suha onda je to, to.

4.

” izvadite ju iz lima i umotajte ju u čisti platneni ubrus i pustite da odmara 15 min.

5.

” Izvadite iz ubrusa i pažljivo odstranite gornju koru. Nožem obrežete uz rub cijelu pogaču pazeći da ne probijete donju koru tad vrhom noža odignete gornju koru i lagano ju odižete, pomažite si nožem kako bi sreda ostala dole.

6.

Tako ćete dobiti poklopac. https://www.coolinarika.com/slika/111764

7.

” Sredinu sad izrežite na kockice opet ne probijaći donju koru.

8.

” Mast ili ulje dobro zagijte i onako vruće, žlicom poljevate po pogači.

9.

” Pečenu kobasicu, pečena rebrica ili šta got volite poslažite po pogači poklopite poklopcem od gornje kore i poslužite.

Posluživanje

Sredinu pogače kad ubodete vilicom otkinut će vam se ona kockica koju ste napravili. Koricu odkidamo rukom ili danas to čine vilicom i nožem. Ranije se ona služila za doručak (kad sam ja bila dijete) Samo se poljevala maščom a stavljali smo i nasječeni luk, pa ga ja i danas stavljam prije poljevanja maščom.

  • Pogača(9)
  • Pogače(2)
  • Sve-5(1)
  • Kruh-peciva-pogace(1)
  • Fini-kruhici(1)
  • Cool-kruh(1)
  • Pogaca-slavonska(1)
  • Obicna-pogaca(1)
  • Pogaca-svecana(1)

30

hvala tebi draga djurdjica55 na povjerenju  🙂❤️

Ovo nikako nije obična pogače, može biti samo Svečana pogača. Hvala ti na divnom receptu!👋

Draga jurice, tek sad vidim komenta :( 

je, je, i mi smo ju stavljali pod jastuk 🙂

Ovako je ispalo drugima