Moj profil

Kukuruzni kruh

151

Sočan i pikantan kukuruzni kruh odličan je za hladne zimske dane, a kod nas nestane u trenu :-)!

Sočan i pikantan kukuruzni kruh odličan je za hladne zimske dane, a kod nas nestane u trenu :-)!

Sastojci

1 šalica palente
1 šalica kukuruznog brašna
5 šalica glatkog brašna
1 žlica meda
1 žlica masti
sol, kipuća voda

Priprema

1.

U posudi pomiješajte palentu, kukuruzno brašno i čili. Stavite oko 1 litru vode da zakipi. Lagano ulijevajte kipuću vodu u brašno i miješajte dok sve ne bude “pofureno” (vjerojatno vam neće trebati sva voda). Ostavite da se hladi dok ne bude mlako.

2.

Zagrijte jogurt i u njega dodajte žlicu meda, žličicu glatkog brašna i izmrvljeni kvasac. Ostavite na toplom da se digne.

3.

U smjesu s kukuruznim brašnom dodajte sol, glatko brašno i jogurt s kvascem.

4.

Mijesite i dodajte žlicu masti (po mogućnosti domaće pačje).

5.

Ostavite da se diže na toplom mjestu oko 45 minuta.

6.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 C i pecite 45 minuta do sat vremena.

Posluživanje

Ako vam se tijesto jako lijepi za prste, dodajte još glatkog brašna. Ako ne želite hrskavu koru, vrući kruh poprskajte s vodom.

  • Kruh(10)
  • Hleb(4)
  • Kukuruzni-hleb(2)
  • Kukuruzno-brasno(1)
  • Tjesto(1)
  • Testo(1)
  • Hljeb(1)
  • KRUH I POGAČE(1)
  • Kukuruzni-kruh(1)

26

Žao mi je što nije ispao prema vašim očekivanjima. Sol uvijek stavljam odokativno pa probam i dodajem još. Primijetila sam da kada se rade tijesta od kukuruznog brašna jako puno ovisi i o kvaliteti brašna jer mi je svaki puta trebala druga količina vode za furenje. Tako da ako se doda previše vode, definitivno će trebati i više brašna. Zato gore i piše da trebate sami procijeniti koliko vode treba.

Ja sam koristila salicu od 2 dcl iako mi nije bas ispalo kako sam ocekivala zbog omjera. Stavila sam malo manje od 1 l vode ali je i to bilo previse pa sam morala dodati jos pola kg brasna jer je smjesna bila preljepljiva. Tako da sam dobila jako veliku smjesu i bio mi je neslan. Inace stavljam na 2 zlicice soli za bijeli kruh od 750 g brasna a ovdje nisam bila sigurna koliko ide pa mi je ispao bezukusan. Mozda malo tocnije specificirati kolicine da bude laske za praviti.  

Bitno je samo da se za sve sastojke koristi ista šalica. Ja sam koristila onu najobičniju. Mislim da je to nešto više od 2 dcl.

Ovako je ispalo drugima