Moj profil

Gibanica

180 minuta
49

Tradicionalni božićni posni kolač u mome kraju. Radile su ga moja baka, mama, a sad eto ja i to nekoliko godina unatrag čak uspješno. Ovaj recept je u sjećanje na moju nedavno preminulu majku.

Tradicionalni božićni posni kolač u mome kraju. Radile su ga moja baka, mama, a sad eto ja i to nekoliko godina unatrag čak uspješno. Ovaj recept je u sjećanje na moju nedavno preminulu majku.

Sastojci

Pribor
1 tepsija prečnika 50 cm (ja je radim za toliku veličinu)
1 velika kutlača
2 velike vangle ili zdjele
Kore-mlinci
4 velike šolje brašna (šolja 2,5 dl)
pola litra tople vode (samo neka nije sasvim hladna)
Nadjev
1,5 kg grubo sjeckanih ili tučkom lupanih oraha
800 gr šećera
pola kg prezle
3 kg jabukovog pekmeza
1,5 l vruće vode (ne proključale)

Priprema

1.

Zamijesiti tijesto od brašna i vode ne pretvrdo, ali ni mekano da se lijepi. Podijeliti ga na loptice (tolike kako ne možete zatvoriti šaku). Uvaljati ih u brašno i razvijati sad svaku na što tanje listove prečnika oko 30-40 cm taman za pečenje u električnoj tavi za pizzu na srednjoj temperaturi (kod mene je ukupno 5 podioka što znači na 2-3).
Nekad sam te kore pekla na ploči štednjaka na drva, a sad zbog drukčijeg načina grijanja ovako. :)
Dakle kore dodatno sušim i u pećnici električnog štednjaka na 150 stupnjeva tek da malko požute i postanu hrskave. Potrebno je oko 2 sata da ih sve ispečem kako treba. Onda ih ostavim zamotane u stolnjak nekoliko dana gdje će se još sušiti na zraku i to im uopće ne smeta.
Kod nas to žene obično rade već na 13.12-og i to u grupama jer je stvarno potrebna pomoć oko okretanja kora kad se peku na vatri.
2. Nadijevanje slijedi 2 dana pred Božić ili na Badnjak. Ja ću to uraditi 21.12-og jer mi je tako najzgodnije.
3. Pomiješati orahe sa prezlom, šećerom i u to izmrviti veći dio kora. Ostaviti 8-10 komada cijelih da se može složiti na dno i negdje između nadjeva bar 2 puta, te na vrhu. Preliti to sa polovicom pekmeza razrijeđenog vrućom vodom. Izmiješati. Tako će nabubriti kore i prezla.
4. Cijele kore prelijevati ostatkom razrijeđenog pekmeza također sa vrućom vodom, s obje strane dobro ih okupati pa staviti na dno tepsije.
5. Preko njih rasporediti nadjev oko pola cm debljine ili više ovisno o ličnoj procjeni.
6. Ponovo staviti cijele “okupane”kore pa nadjev i tako do kraja dok se ne utroši materijal.
7. Na vrh se stave cijele kore potapše se rukama, kako bi se izravnalo, a onda na nekoliko mjesta probosti nožem ili čak zarezati jače.
8. Preliti preostalim pekmezom lagano dolijevajući kako tijesto prima tekućinu. Izgledat će previše i bit će kao da “pliva” ali sutradan će vjerojatno trebati još zaliti. Ovaj put gušćim pekmezom. Ja volim kad je gibanica crna.

2.

Ove godine baš i nije tako crna kako ja volim.

Posluživanje

Recept je možda predug, ali mislim da je potrebno detaljno objasniti postupak. Ja ju režem na kocke i svi jako vole ovaj posni i sočni kolač. Uz moj recept sada slika od lanjske gibanice, jer je ovogodišnja tek u izradi. Nove fotke ćete vidjeti uskoro. Nisam napisala za koliko je osoba jer je to od ove količine teško odrediti. Samo znam da ju podijelim na barem 4 obitelji sa po 4 člana, uza sve moje goste i članoce kućanstva, nas petoro.

  • Posno(4)
  • Posni-kolaci(2)
  • Slatka-pita-pekmez(1)
  • Skrinjica-s-blagom(1)
  • Jabuke(1)
  • Gibanica-od-jabuka(1)
  • Gibanica(1)
  • Slatke pite(1)
  • Etno(1)

46

Nale ❤️🤗

ma srce moje, nemoj se opterecivati...ja sam ovako tu sa vama, svakodnevno gledam kolace, pa se i oblizujem, sta cu, ali ja cim se odmaknem od kompa, vise nikakvu potrebu za slatkisima nemam, pojedem ja tu i tamo nesto sa malo meda, ali nije to vise onako da ja sad moram pa moram, ko sto je nekad bilo...tako da, samo ti uzivaj i opusti se, a bice valjda i neke prilike da se opet vidimo i malo zajednicki osladimo, ljubim te :) 

Moram smislit kako da je probaš 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)