Moj profil

Božićni panj

45 minuta
16

Ovaj recept je adaptacija francuskog recepta u nešto laganiju varijantu, a to je slatka pavlaka umesto putera, meni je draže ovako.

Ovaj recept je adaptacija francuskog recepta u nešto laganiju varijantu, a to je slatka pavlaka umesto putera, meni je draže ovako.

Sastojci

za
Za testo
4 kom. jaja
100 gr. šećera
70 gr. samorastućeg brašna
40 gr. kakaa
Za fil
450 ml. slatke pavlake za šlag
4 kašike džema od kajsija
malo prah šećera za posipanje

Priprema

1.

Zagrejati rernu na 200°C i pomazati pleh 33×23 cm. i obložiti ga papirom za pečenje i pomazati papir.

2.

Za testo u činiji izmutiti jaja i šećer mikserom dok masa ne pobeli i postane kremasta, oko 4 minuta. Dodajte prosejanu smesu brašna i kakaa i lopaticom ili kašikom lagano umešajte.

3.

Sipajte u pleh poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni oko 10 minuta, dok se ne odvoji sa strane. Na papir za pečenje, veći od pleha, preokrenuti ispečeno testo i skinuti papir, zavijte testo zajedno sa papirom i ostavite da se ohladi.

4.

Za to vreme napravite fil. U posudi na pari otopite čokoladu i 300 ml. pavlake i ohladite u frižideru. Ostatak pavlake izmutite u šlag.

5.

Kad se testo ohladilo odmotajte, namažite prvo trećinu fila sa čokoladom, pa preko premažite šlag. Zamotajte rolat uz pomoć papira. Isecite četvrtinu rolata koso, stavite rolat na tanjir za serviranje i dodajte odsečeni deo rolata tako da bude grana. Otopite marmeladu i premažite kolač, pa onda premažite ostatak čokoladnog fila. Viljuškom predjite preko fila da dobijete izgled kore drveta.

6.

Pre serviranje pospite prah šećer da izgleda kao sneg.

Posluživanje

Ako ne možete da nadjete samorastuće brašno napravite ga tako što u 150 gr. svenamenskog brašna dodate 1/2 kašičice praška za pecivo i 1/2 kašičice sode bikarbone dobro izmešajte i korisite za kolače.
Kolač se može napraviti dva dana unapred. Može se zamrznuti do mesec dana.

  • Torte(3)
  • Browniesss(1)
  • Božić(1)

5

predivan je!

Odlično izgleda.

Predivna torta za Bozicne praznike :))