Moj profil

Bozicna torta

17

Fina torta, biskvit natopljen bailey’s, fil od kestena.

Fina torta, biskvit natopljen bailey’s, fil od kestena.

Sastojci

Biskvit 1
tuile paste, crvena i zelena boja za sare na biskvitu (optional)
120 g secera
85 g brasna
Krema od kestena
100 g mlevenih badema ili mlevenog keksa
Sastavljanje i ukrasavanja
4 kandirane tresnje
mleko+Baileys
3 vrste kisele marmelade (maline, naranca i visnje)
1 gumpaste poinsettia

Priprema

1.

Ako ne zelite sareni biskvit, izostavite tuile paste. Recept za tuile paste ima ovde , podelite na dva dela, u jedan dodajte par kapi zelene boje, u drugi par kapi crvene boje. Nanesite na silpat mat u zeljenim sarama, stavite u frizider da se stegne. Takodje napravite 4 sare za ukrase strane.

2.

Umutite cvrst sneg od belanaca. Umutite zumanca, secer, celo jaje i aromu vanile, umesajte brasno, pa dodajte par kasika snega od belanaca, i onda masu od zumanaca iskrenite u posudu sa snegom od belanaca i pazljivo izmesajte. Zatim rasporedite preko tuile sara (ostavite par oblika za dekoraciju, po zelji) i stavite da se pece u ugrejanoj rerni na 190 stepeni, ostatak rasporedite na krugove od pek papira, bilo je tri tanke kore od 18 cm, koje se ispeku odmah cim je cetvrtasti deo gotov.

3.

Ako ste ostavili tuile oblike za ukrasavanje, oni ce se ispeci bze od biskvita i treba ih spatulom vaditi jedan po jedan i ostaviti savijene da se ohlade, ja sam koristila karton za jaja u tu svrhu, ovako

4.

Za kremu, umutite kesten pire sa secerom po ukusu, aromom vanile, Bailey’s (moze i rum, zavisi sta vise volite) i slatkim vrhnjem. Umesajte mlevene bademe ili keks, ako zelite samo ukus kestena onda keks, inace bademi ili lesnici i kesten su lepa kombinacija.

5.

Oblozite obruc za tortu prozirnom folijom i stavite na tanjir za posluzenje. Od sarenog biskvita secite trake i slozite po obrucu torte. Na dno stavite jednu okruglu koru, natopite mesavinom melka i Bailey’s i premazite nekom kiselom marmeldaom, ja sam korisila maline za donju, narancu za srednju i visnej za gornju koru, pa premazite kremom od kestena, sledeci red iskoristite ostatke od cetvrtastog biskvitai ivice od okruglih kora ako su prevelike, natopite mesavinom mleka i baileys, premazite marmeladom i kremom od kestena, ponovite joe jednom, zavresite okruglom korom koju natopite mlekom sa Bailey’s. Ostavite u frizideru preko noci.

6.

Sledeceg dana skinite obruc torte, premazite vrh i ukrasite ivicu ulupanim slatkom vrhnjem sa vanilin secerom (ako hocete vece oblike po ivici dodajte slag fix, za ovako male na slici ne treba). U coskove tanjira stavite tuile oblike, u svaki stavite malo slaga, listice mente i kaniranu tresnjicu, a vrh torte ukrasite sa gumpaste Poinsettia (bozicnom zvijezdom?). Gumpaste poinsettia se pravi ovako i treba je napraviti bar dva dana ranije da se dobro osusi, i cuvati na sobnoj temperaturi na suvom mestu, nikako u frizideru. Neposredno pred posluzenje utaknuti poinsettiu u flowerpick u centru torte, u nedostatku flower pick mozete koristiti siroku slamku ili omotati zicu prozirnom folijom, bitno da zica ne ide direktno u tortu i da poinsettia ne lezi direktno na slatkom vrhnju jer se gumpaste topi od vlage.

  • Always(1)
  • Dekorisanje-torti(1)
  • Chestnut-is(1)
  • Božična torta(1)
  • Christmas(1)
  • Božić(1)

6

Torta za 5.

Hvala!

melem za moje oči. Ti si stvarno velemajstor.