Moj profil

PIta od spinata

18

Dve verzije, varijacija na temu, konstantno je usavrsavam :)

Dve verzije, varijacija na temu, konstantno je usavrsavam :)

Sastojci

1 pakovanje kora
oko 300 g spinata
5 vecih jaja
500 g cvrstog jogurta (greek style)
100 g feta sira

Priprema

1.

Dva okrugla pleha namazati uljem. U jedan na dno staviti list lisnatog testa, u drugi tri kore za pitu presavijene na pola. Pokrijte prozirnom folijom da se ne susi.

2.

Od ostatka lisnatog testa ixzrezite ukrase, za jednu pitu okrugli poklopac na kome izrezite tri lista i slozite ih izmedju otvora, pa im nozem zarezite zilice. Za drugu pitu, za cvet kao na slici isecite krug pa mu nozem zarezite mrezicu, i isecite latice na kojima nozem napravite par linija. Od preostalog testa oblikujte male loptice koje slazite na okrugli “poklopac” izmedju listova. sve pokrijte prozirnom folijom da se ne susi.

3.

Ostatak kora zamotajte i isecite na trake (to sam videla kod korisnice mamamaja na forumu i odusevila se, super brzo, od tada uvek tako pravim pite). Spinat isecite na trake. mali deo odvojite i vrlo sitno naseckajte. Feta sir naseckajte na kockice. Dimljeni losos naseckajte na trake.

4.

Umutite cvrst sneg od belanaca. Od zumanaca odvojite jedno trecinu jednog i pomesajte sa kasikicom mleka za premazivanje. Ostatak zumanaca umutite sa jogurtom, u to dodajte 2-3 kasike umucenog snega od belanaca, pa sve vratite u sneg od belanaca i lagano spojite.

5.

Na dno jednog pleha slazite red spinata, feta sir, trake od kora i fil, zavrsite filom i na njega slozite ukrase od lisnatog testa. Za kontrast kao na slici, nikako nemojte premazati lisnato zumancetom.

6.

Na dno drugog pleha slazite spinat, losos trake od kora pa fil, u zadnji deo fila umesajte sitno naseckani spinat, pa pokrijte pokoopcem od lisnatog testa i utisnite ga po rubu. Ukrase na pokopcu premazite zumancetom za bolji kontrast.

7.

Pecite u ugrejanoj rerni dok ne porumeni. Iskljucite rernu, samo ostavite ventilator da se brze hladi, odskrinite vrata rerne i tako ostavite jos par minuta, pa izvadite iz rerne i posluzite.

  • Spanac(1)
  • Predjelo-toplo(1)

7

Suer je!Jela sam takvu ali bez lososa.

odlicna pita!

savrseno…

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)