Moj profil

Karamel torta

105

Sastojci

za kore
300 g pečenih oraha
2 ravne kašike oštrog brašna
mrvica soli
za I deo fila
za II deo fila
i još za fil
200 g putera
za dekoraciju
100 g šećera
100 g pečenih oraha

Priprema

1.

Prvo orahe peći 15 minuta na 180 stepeni, dobro prohladiti i koliko je moguće oljuštiti.

2.

300 g oraha samleti u električnoj seckalici a 100 g grublje iseckati.

3.

U šerpicu staviti 100 g šećera sa mrvicom vode i sačekati da se karamelizuje a onda ubaciti onih 100 g grubo seckanih oraha… Brzo sve promešati i izliti na papir za pečenje pa kada se prohladi u avanu nežno izdrobiti…

4.

U drugu šerpicu opet staviti 100 g šećera sa malo vode i kada se karamelizuje preliti sa 200 ml pavlake i stalno mešajući kuvati na srednje jakoj vatri nekih 7-9 minuta. Dodati kockicu putera pa kada se istopi skloniti s vatre i dobro ohladiti (najbolje preko noći u frižideru).

5.

Dva puta umutiti pa 5 belanca sa mrvicom soli i kada postane čvrst sneg dodati po 125 g prah šećera a onda ručno, lagano, umešati po 150 g mlevenih oraha i po kašiku oštrog brašna. Izliti smese u dva pleha od rerne obloženih papirom za pečenje i fino poravnati smese.

6.

Peći na nivoima 2 i 4 programom 3d topli vazduh oko 60 minuta na 150 stepeni.

7.

Odmah po vađenju iz rerne iseći na po 3 trake po dužini a onda sačekati da se prohlade pa ih vaditi sa papira… samo pažljivo da ne puknu.

8.

Na pari kuvati žumanca sa šećerom pa kada se fino zgusnu dodati ih belu čokoladu a kada se sve fino otopi skloniti s vatre i u potpunosti ohladiti.

9.

Mikserom dobro umutiti onaj karamel od prethodnog dana i dodati mu vanilin šećer. Posebno umutiti žumanca sa dodatkom 200 g putera a onda spojiti oba fila i još malo mutiti.

10.

Onda slagati tortu… kora-fil (2-3 kašike)-kora-fil… s tim da na kraju cela torta treba biti premazana filom.

11.

Malo je rashladiti u frižideru a onda onaj grilijaš podeliti na krupniji i sitniji. Otopiti 100 g bele čokolade i kada se malo prohladi preliti preko torte a onda sa strane posuti krupnijim grilijašom a od gore sa sitnijim. Opet prohladiti i servirati.

Naravno ako sve vični dekoracijama možete je i mnogo lepše i maštovitije ukrasiti ali ja baš i nisam… Ipak ukus je svakako božanstven i toplo vam je preporučujem…
1.

Slika parčeta i preseka ...

  • Torte(6)
  • Torta-karamel(2)
  • Karamel-torta(2)
  • Girls night out(1)
  • Karamel(1)
  • Isprobano-maslinka(1)
  • Obavezno probati(1)
  • Bijela-cokolada(1)
  • Bela-cokolada(1)

35

Savršena!Ostala sam bez rići,a riči nisu ni potrebne!Moj sin uskoro slavi 25-ti rođendan,danima tražim pravu tortu,to je to,ima puno posla oko nje,ali se toplo nadam da ću uspit,hvala od ❤️ na ovom receptu!

savršena torta, čista desetka !!!

Do ovde osećam miris pečenih oraha i karamela. Torta je prelepa samo bih je morala napraviti u duplo uvećanoj količini materijala. Pozdrav umetnici !

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)