Moj profil

Karamel torta

90 minuta
137

Karamel u mekom zutom biskvitu.

Karamel u mekom zutom biskvitu.

Sastojci

Sastojci za jedan biskvit, kalup promjera 20 cm (potrebno 2 biskvita)
120 ml mlijeka
150 g kristalnog secera
10 g praska za pecivo
85 g maslaca, nasjeckanog na komadice
Karamel krema
200 g bijelog secera
250 ml slatkog vrhnja za slag
pola zlicice sode bikarbone
115 g hladnog maslaca nasjeckanog na komadice

Priprema

ZUTI BISKVIT
1.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pobrašnite kalup za tortu.

2.

U posudi lagano promiješajte žumanjke, 30 ml mlijeka i vaniliju.

3.

U zdjeli od miksera promiješajte suhe sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo i sol) i miksajte na laganoj brzini dok se smjesa ne ujednači.

4.

Dodajte maslac i ostakak mlijeka, 90 ml. Miksajte na laganoj brzini dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Povećajte brzinu miksera i miješajte jos dvije minute. Sastrugajte smjesu koja se nakupi na stranicama zdjele.

5.

Postepeno dodajte smjesu jaja, u tri navrata i nakon svakog dobro promiksajte.

6.

Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 30 do 40 minuta, ili provjerite s čačkalicom. Ostavite biskvit da se ohladi u kalupu 10 minuta, pa ga izvadite ga iz kalupa da se do kraja ohladi prije stavljanja kreme.

7.

Isti postupak ponovite za još jedan biskvit.
KARAMEL KREMA

8.

U srednju posudu stavite obje vrste šećera i slatko vrhnje da zakuha, i ostavite da kuha jednu minutu. Dodajte sodu i kuhajte još jednu minutu.

9.

Maknite s vatre i dodajte narezani maslac, ali nemojte miješati.

10.

Jako je bitno da nakon što stavite maslac ne promiješate smjesu. Ostavite da se smjesa ohladi u vodenoj kupelji pola sata, i nakon toga još 90 minuta u hladnjaku.

11.

Izvadite iz hladnjaka i miksajte dok ne dobijete željenu gustoću. Stavite jedan biskvit na tanjur, premažite ga s oko 1/3 karamel kreme, položite drugi biskvit, pa premažite cijelu tortu. Pokrijte ju i odmah stavite u hladnjak da se dobro rashladi.

12.

Tortu sam ukrasila sa karameliziranim lješnjacima tako da sam 100 g šećera otopila na laganoj vatri, dodala 125 g preprženih nasjeckanih lješnjaka, dobro promiješala i ostavila da se ohladi na pek papiru. Na kraju sam cijelu smjesu usitnila u multipraktiku i obložila stranice torte.
Krema by Tihana20
by tamarichka

Posluživanje

Jos jednom cu napomenuti da je jako bitno nakon sto stavite maslac u kremu da niposto ne promijesate smjesu, nego ju samo ostavite tako da se tako ohladi.
Karamel torta

  • Torte(12)
  • Karamel(8)
  • Torta(4)
  • Biskvit(2)
  • Cool-torta(1)
  • Karamel-krema(1)
  • Za probati!(1)
  • Krema(1)
  • Torte-kolaci(1)

50

Bas interesantno.. Imam jedno pitanje: da li je secer zapravo karameliziran u ovom postupku? Ili je boja kreme smedjkasat od zutog secera, a ne od karamela? Ne kontam jos ovu kemijsku reakciju pa zato pitam.. ko pita ne skita. :)) Hvala na prekrasno zanimljivom receptu.

Šećer i vrhnje kuhati jednu minutu u vodenoj kupelji ili na direktnoj vatri?

Jednostavno ljepo!!!:)Svidja mi se!!:)