Moj profil

Crveni rižoto

70 minuta
43

Crveni zato što je s crvenom rižom…Crvena riža je jako zdrava za kolesterol i krvni tlak. I nju baš preporučam s ovim rižotom jer je ona ono što ga čini posebnim. Inače je, u principu, jako jednostavan… Probajte i uvjerite se. Evo, Zloki, za tebe ;)))

Crveni zato što je s crvenom rižom…Crvena riža je jako zdrava za kolesterol i krvni tlak. I nju baš preporučam s ovim rižotom jer je ona ono što ga čini posebnim. Inače je, u principu, jako jednostavan… Probajte i uvjerite se. Evo, Zloki, za tebe ;)))

Sastojci

za
1/2 glavice luka
po želji sitno nasjeckanog svježeg peršina
2 češnja češnjaka
1 veća tikvica
1/2 l temeljca od gljiva (1/2 l vode i kocka za juhu od gljiva)
200g crvene riže
sol (himalajska), papar, crvena paprika u prahu
pecorino/parmezan

Priprema

1.

Sitno nasjeckani luk, češnjak, svježi peršin i sitno naribanu mrkvu stavite pirjati na maslinovom ulju.

2.

Kada luk ocakli dodajte tikvicu narezanu na deblje kolutiće i očišćene i nasjeckane šampinjone. Dodajte soli, papra, malo crvene paprike u prahu, promiješajte i pirjajte par minuta da povrće pusti vodu.

3.

Kada je povrće pustilo vodu, dodajte rižu i pirjajte dok voda ne nestane, a zatim dodajte pola količine temeljca od gljiva i pirjajte poklopljeno na laganoj vatri uz povremeno mješanje. Kada tekućine nestane, dodajte ostatak temeljca i činite isto. Ako je potrebno, još posolite, popaprite (ja sam dodala malo više papra da bude pikantnije).

4.

Kada je sav temeljac nestao, riža bi trebala biti kuhana (nakon cca 45min-sat vremena). Dodajte vrhnje za kuhanje i kuhajte još nekoliko minuta da se sve sjedini. Nakon kuhanja rižoto pustite 20ak minuta da odstoji poklopljen i onda poslužite.

5.

Servirajte posuto pecorino sirom ili parmezanom i uživajte uz ovo jako jednostavno, a opet jako posebno jelo (a naribani pecorino/parmezan možete i umiješati u netom gotovi rižoto) .

Napomena
1.

Koristila sam aromatičnu himalajsku sol koja je, između ostalog, puno blaža od obične i vjerujem da je zahvaljujući i njenoj aromi, ovaj rižoto poseban. Crvena je riža tvrđa riža kojoj je potrebno dosta dugo da se skuha. Posebne je teksture, mirisa i okusa. Malo podsjeća na kuhanu pšenicu teksturom. Može je se naći u prodavaonicama zdrave hrane. Ja sam oduševljena, a sama sam pojela jučer porciju za 2-3 osobe, sram me bilo ;))))

  • Rizoto(4)
  • Riža(4)
  • Riza-crvena(2)
  • Probati(1)
  • Rižoti(1)
  • Crvena-riza(1)
  • Vege(1)
  • Ručak(1)
  • Gljive(1)

26

u bio&bio

ajde neka me neko uputi samo gdje bi mogao kupiti crvene riže , ili možda u trgovini ima neki drugi naziv?

Molim pomoć nekoga ko zna  i hvala

Željko

Ah, lijep je objed bio! Recept je odličan! Ja sam doduše izbacila vrhnje ovaj put jer sam ga jela prije 2 dana. I kuhala sam odvojeno rižu i povrće pa sve sjedinila. Hvala na receptu za crvenu rižu, već mi je nestalo ideja kako je spremiti. Prilažem i dvije slikice.

U slast svima!

Ovako je ispalo drugima