Moj profil

Torta od lesnika

78

Dve kore od lesnika (linzer i biskvit), ganache krema, vanilija krema, glazura od cokolade.

Dve kore od lesnika (linzer i biskvit), ganache krema, vanilija krema, glazura od cokolade.

Sastojci

Linzer podloga
100 g putera
100 g brasna
1 kasika marmelade od narance
50 g kristal secera
Ganache krema
100 g tamne cokolade sa ukusom narance
Sastavljanje i ukrasavanje
1/2 soljice vode
istucani lesnici
celi lesnici
Biskvit
100 g proprzenih istucanih lesnika
1 kasika soka od limuna
Zuta krema
80 g gustina
0.5 l mleka
prirodni ekstrakt vanilije
Glazura
60 ml vode
60 ml corn syrup
1 kasikica kakaa
4.5 g zelatine

Priprema

1.

Puter naseci na listice pa mesiti sa brasnom dok se bude sitno grumenje, zatim umesati secer, umesiti, pa lesnike, marmeladu i zumance, zamesiti testo i ostaviti da prenoci u frizideru. testo izvaditi iz frizidera, ostaviti da se ugreje do sobne temperature. Rastanjite i ispecite na pek papiru u rerni ugrejanoj na 200 stepeni i ostavite da se ohladi.

2.

Za ganache kremu, prokuvati slatko vrhnje, preliti preko izlomljene cokolade i mesati dok se cokolada ne otopi. Ostaviti da se prohladi, pa zatim umutiti.

3.

Za biskvit proprziti lesnike (ja sam koristila vec prethodno oljustene) pa ih istucati. Umutiti cvrst sneg od belanca sa secerom i limunovim sokom, umesati kakao i lesnike. Peci tanku koru u ravnom plehu oblozenom pek papirom u rerni ugrejanoj na oko 180, smanjite na oko 160 kad stavite biskvit. Pecen izvadite iz rerene i ostavite da se prohladi.

4.

Za zutu kremu umutite zumanca sa gustinom, dve kasike secera i malo hladnog mleka. Umutite cvrst sneg od belanaca sa 4 kasike secera. Stavite mleko i vaniliju da prokuva, skinite s vatre, ulijte trecinu u zumanca neprestano mesajuci, pa zatim izlijte smesu natrag u mleko takodje neprestano mesajuci, pa vratite na vatru i energicno mesajte dok se ne zgusne pa skinite s vatre i umesajte sneg od belanaca, kasiku po kasiku.

5.

Na tanjir za posluzenje stavite obruc za torte oblozen prozirnom folijom ili pek papirom. Na dno stavite Linzer podlogu, premazite marmeladom od kajsija i ganache kremom (pola kreme), zatim biskvit pa marmelada a druga polovina ganache kreme i onda preko toga rasporedite mlaku zutu kremu (ganache ce malo da se rastopi ali ce kasnije da se stegne, bice gusci nego onako umucen). Ako ne zelite takav gusci sloj za ganache, stavite ga deblje ispod biskvita, a ana biskvit samo marmeladu i zutu kremu. Stavite u frizider da se dobro ohladi pa prelijte glazurom.

6.

Za glazuru, stavite zelatinu da omeksa u vodi, zatim je otopite. Rastopite kakao u ugrejanom corn syrupu i spojite sa zelatinom. Sacekajte da pocne da se zgusnjava pa prelijte preko torte i ostavite da se stegne. Glazure je poluprozirna, tako da na svetlu kremu idu u debljem sloju, za veci kalup treba vise glazure ili izmenite redosled da na vrh ide tamna krema i preko nje glazura.

7.

Skinite obruc torte i okolo premazite sa malo zute kreme i pokrijte istucanim przenim lesnicima, na vrhu rasporedite lesnike (svaki zalepite sa malo kreme) i ukrasite ukrasima od karamela.

8.

Za ukrase stavite soljicu secera i pola soljice vode da prokuva, Kuvajte bez mesanja dok ne pozuti, skinite s vatre i uronite dno serpe u hladnu vodudok ne prestanu izlaziti mehurici. Prebacite serpu na drvenu dasku (sporije ce se hladiti) i za ukras na slici umocite silikonske veiner za listove u karamel, ocedite i sotavite da stegnu, pa izlijte podlogu i prelijte malo karamela preko lesnika. Dok sve to zavrsite, karamel se dovoljno prohladio da pravite secerne niti, umocite viljusku u karamel i masite viljuskom iznad pek papira, ako vam to ne ide od ruke karamel je ili previse vruc ili treba malo prakse pa mozete niti vuci prstima, tako je lakse da budu uredne ali je i sporije. Kad imate dovoljno niti sakupite ih u lopticu. Niti mozete motati oko stapica za jelo da dobijete spirale. Ako se karamel ohladio samo ga malo podgrijte. Preostalim karamelom lepiti delove ukrasa i malo podbociti aluminijumskom folijom da se stegne.

9.

Loptice od secernih niti
1
2

11.

Sve zajedno:
1
2

Posluživanje

Podloga i biskvit su sa izmenama iz knjige Ultimate cake. Glazura je iz knjige Advanced professional pastry chef.

Kolicina je otprilike za kalup od 20 cm, moj je od 18 cm (3 incha visok) tako da sam imala ostataka za jednu zdelicu u kojoj sam sve poslagala izlomljene kore i kremu.

  • Torte(8)
  • Alek(2)
  • Dekorisanje-torti(1)
  • PEKMEZ(1)
  • Lesnici(1)
  • T-torta(1)
  • Torte-fondan(1)
  • Ljesnjaci(1)
  • Torta-od-ljesnjaka-by-alek(1)

12

Fantastično…

Hvala!

Sastojci i postupak izrade su odlični, kombinacija prhkog tijesta, kreme i biskvita…to mora biti dobra torta, ne samo krasnog izgleda, već i okusa!