Moj profil

TORTA OD KESTENA

90 minuta
260

Ovo je moj prvi recept na coolinarici od omiljene mi  torte od kestena jer je lagana i nema ni malo brašna. Možete napraviti prvo kocke od kestena, pa onda tortu da vidite, ali vrijedi truda i nije tako preskupa, do 50 kn treba za nju. ako očistite kestene i jeftinije a imate i kesten pire  vidi u receptu.... Torta je bezglutena!

Ovo je moj prvi recept na coolinarici od omiljene mi  torte od kestena jer je lagana i nema ni malo brašna. Možete napraviti prvo kocke od kestena, pa onda tortu da vidite, ali vrijedi truda i nije tako preskupa, do 50 kn treba za nju. ako očistite kestene i jeftinije a imate i kesten pire  vidi u receptu.... Torta je bezglutena!

Sastojci

500 g kesten pirea ili 800 g sirovog kestena
250 g šećera u prahu (mlinčić na kavu za GF)
2 žlice ruma
maslac za premazivanje kalupa
1 žlica kokosovog brašna ili GF mrvica za tepsiju posuti
Za gluten Fre ide bezglutensko kokosovo brasno ili orasi za posipat tijesto
U sam biskvit ne ide brašno ni mrvice

Priprema

1.

Kesten pire izvadite iz hladnjaka i pričekajte da se zagrije do sobne temperature. Ako koristite sirovi kesten, skuhajte ga, ogulite i pustite da se ohladi, pa ga propasirajte.  

2.

U većoj posudi električnom miješalicom dobro promiješajte žumanjke i šećer u prahu da dobijete kremastu smjesu.

Dodajte rum, vanilin šećer, kesten pire i dobro promiješajte kako bi se smjesa izjednačila.

Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i lagano kuhačom umiješajte u pripremljenu smjesu.

3.

Dno kalupa za torte promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. Kalup premažite maslacem i pobrašnite onom 1 žlicom kokosovog brašna iz sastojaka. Smjesu ulijte u kalup, poravnajte i stavite u hladnu pećnicu.

Pećnicu uključite na 170 °C i pecite 55 minuta. Štapićem piknite biskvit u sredinu, pa ako se smjesa primi za njega, pecite još par minuta.

4.

Pečeni biskvit izvadite i pustite da se dobro ohladi (najbolje preko noći) te ga prerežite po pola. Pecite u kalupu promjera 26 cm i prerežite na pola.. a ako pečete u mnjem kalupu  promjera 24cm možete ga prerezati i dva puta vidi sliku..

5.

Šlag dobro izradite električnom miješalicom, pa polovicom šlaga premažite donji list biskvita. Preklopite drugim listom biskvita i izvana premažite preostalim šlagom.

6.

Kesten pire je odličan desert, ali i vrijedan sastojak koji se koristi u spremanju raznih drugih jela i slastica., pa napravite KESTEN PIRE ovako :

Sastojci su:   cca 80-90  dag neočišćenih kestena (dobijete 500 g očišćenih taman za ovo tortu ako imate više  napravite i kesten pire,)  , 200 ml vode,  60 grama šećera, 50 ml ruma, 15 ml arome vanilije ili sastružite vaniliju sa štapića od vanilije ili vanilinšećer burbon.

Za ukrasiti:  3 dvcl vrhnja za šlag Megle i naribana čokolada

Priprema: Kestene zarezati nožićem u križ oko 1 mm dubine i stavljati u posudu u kojoj će se kuhati.  Ulijemo  hladne vode tek toliko da prekrije narezane kestene.  Malo posoliti i kad voda zakipi kuhati cca 15 do 20 minuta (ovisno o veličini kestena), procijedomo ih a kestene vadimo žličicom ( tu obično zaposlim brku, sina da očiste)  iz kore kad se malo ohlade. Vagnem oko 500 grama očišćenih kestena  za tortu a ako imam više napravim kesten pire  i višak zamrznem  oko 500gr vagnem za duboko da imamza tortu ili kolač...U  vodu  uspemo u posudu na peći  dodamo šećer. Miješamo da se šećer rastopi, dodamo rum , aromu vanilije  (vanilin šećer ili ekstrakt), Kad prokuha , cca 3 minuta kuhamo i prohladimo malo. U multipraktik ili blender dodamo očišćene kestene i sameljemo ih  a  dodamo tekućine po potrebi da se dobije kompaktna smjesa, i ne prerijetka. Dobiveni kesten pire protisnem kroz mašinu za meso sitnije rupice  u prikladne  posude za kesten pire Vrhnje za šlag napravimo čvrsti šlag i stavimo na kesten pire. Ukrasimo čokoladnim mrvicama ili naribanom čokoladom, pa stavimo  u frižider negdje oko  dva sata prije  nego poslužimo..

Posluživanje

Na kraju pospite čokoladnim mrvicama ili ostrušcima. Jučer kad sam  radila tortu primjetila sam  u sastojcima je 1 žlica  pšeničnog brašna.. ja ne želim dirati i mjenjati jer je cjenjeno Uredništvo promijenilo sastojke  kod isprobavanja,  no moj originalni recept je bez imalo  brašna od 3.12.2009 g. evo  na linku  OVDJE SE VIDI

http://s14.postimage.org/ddr7ucjj5/kesten_rcp018.jpg

Za Gluten Free  koristiti šlag Megle ili Holpa  a brašno ona 1 žlica kokosovo ili rižino)

Savjet

Poželjno je da biskvit ispečete dan ranije kako bi se dobro ohladio.

Puno sam je puta pravila, recept je uvijek tražen i u mom krugu prijatelja je svi vole, lagana je, NEMA BRAŠNA i nije zasitna.
Najbolje je za prvi put napraviti u protvanu kao kocke (da vidite da li vam se sviđa), ispeći biskvit i gore šlag, rezati kao kocke i ukrasiti naribanom čokoladom ili po želji može i bez čokolade... Može se ispeći i u protvanu/tepsiji i prerezati na pola okomito i napraviti kao kocke. Tortu nježno izvaditi i staviti šlag i dio po dio prenijeti gore (osjetljiva je ali ne smeta) te posložiti i okolo naokolo namazati šlagom.

  • Kesten(27)
  • Torte(19)
  • Kolači(4)
  • Torta-kesten(3)
  • Gluten-free(3)
  • Kesten-torta(3)
  • Kesten-kolac(2)
  • Kesten-pire(2)
  • Torta(2)

71

Xina ♥☼♥♪♫.♪   počašćena sam recept sam dobila u uredu... u banci još 80-tih od Elice  i svi smo oduševljeni... em je fina... em nije skupa a jutros shvatila  i bez glutena...Puno sam i sama   proslijedila recept..  Zahvaljujem na javljanju!!.

Ja sam bila slobodna i svojim kolegicama proslijedila recept obzirom da smo svi ludi za kestenom a ovo je nešto preslasno. ..

zoja-gita❤️ dora5 ❤️marijadj❤️!

Ovako je ispalo drugima