Moj profil

Stollen

114

Božićni kolač vodjen receptom Simon Rimmera.

Božićni kolač vodjen receptom Simon Rimmera.

Sastojci

prstohvat soli
3 kašičice šećrera
225 g brašna
1 kašičica mešavine začina
200 g mešanog suog voća**
50 g putera
250 g marcipana***
za kraj
oko 25 ml ruma
25 g putera

Priprema

1.

Istopiti kvasac u toplom mleku. Ostaviti sa strane.

2.

U medjuvremenu u većoj posudi pomešati prosejano brašno, so, šećer i začine. Dodati iseckano suvo voće, badem listiće i omekšali puter, izmešati. Uliti mleko sa kvascem, i sve još jednom dobro izmešati.

3.

Dodati jaje i mešati varjačom da se dobije meko testo, oko 5-6 minuta. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da odstoji 20 minuta. Posle tog vremena testo prabaciti na radnu površinu dobro posutu brašnom, ruke takodje posuti brašnom, pa premesiti nekoliko puta.

4.

Razviti testo po dužini malo veće od pleha u kome će se peći (četvrtasti kalup za hleb) a po širini dovoljno da se može umotati rolna. Slika. Marcipan razviti u valjak malo kraći od dužine testa, staviti ga na sredinu testa i napaviti rolnu. Krajeve testa slepiti ili podviti ka unutra, da marcipan sa svih strana bude dobro upakovan. Prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje tako da strana sa šavom ide dole. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da narasta jedan sat na toplom mestu.

5.

Peći oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C ili dok kolač ne dobije zlatno braon boju a sredina postane suva (proveriti čačkalicom).

6.

Pečen kolač premazati rumom koristeći veću četkicu, zatim premazati otopljenim puterom i na kraju posuti prah šećerom. Ostaviti da se skroz ohladi pre sečenja.

7.

*Mešavina začina je u mom slučaju bila cimet+muskatni orah+sumac, ukupno jedna kašičica. Kako su ovi začini tamni i testo je od njih dobilo malo boje pa nije baš belo.

8.

** Nemački Stollen obavezno sadrži i glacé cherries, ja ih nisam imala, pa sam ih preskočila. Moj mix suvog voća je bio – kajsije, šljive, groždjice i brusnice.

9.

*** Ako ne možete naći marcipan ili vam je skup, napravite ga sami, po Broccolijevom receptu koji je više nego dobar.

  • Stollen(8)
  • Stolen(4)
  • Božični kolači(2)
  • Bozicni-kolac(2)
  • Christmas-cake(1)
  • Bozicno(1)
  • Panettone(1)
  • Christmas(1)
  • Suvo-voce(1)

15

Jako dobar recept, sve pohvale!!! Jedina mana je sto ne mogu da prestanem da jedem :)... Vidi se i na slici da sam mogla krace da ga pecem, bilo bi sasvim dovoljno da sam pekla 20 min. Al ukus je i dalje FANTASTICAN. Hvala za recept  😁

Prosle godine sam pravila ovaj kolac,predivan je!Mislim da u ga praviti i ove!!!👏

Odlican recept. Ide u omiljene..🙂