Moj profil

Karamel kocke

557

Sastojci malo sirotinjski, ali je ukus vrhunski jednostavan.

Sastojci malo sirotinjski, ali je ukus vrhunski jednostavan.

Sastojci

za kore
100 g masti
250 g brašna
50 ml mleka
100 g šećera
za fil
300 g šećera
500 + 50 ml mleka
50 g brašna

Priprema

1.

U posudi za mešenje viljuškom razmutiti mast i jaje. Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo pa dodati u posudu. Prvo varjačom a posle rukom utrljati brašno u mast, da se dobije mrvičasto testo. Dodati šećer razmućen sa mlekom, pa varjačom sve sjediniti. Dobiće se meko testo. Ostaviti jedan sat da odmori, pa podeliti na dva dela. Od svakog dela razviti koru velicine 26×40 cm. Kore se razvijaju tako što se iseče papir za pečenje u toj veličini, pospe brašnom, rukama se tapka tj. tanji testo, posipa se odozgo brašnom ako se lepi, pa kad je pokrivena cela površina papira testo se pokrije drugim listom papira za pečenje i izravna oklagijom da nema otisaka prstiju. Kore peći po 10-ak minuta na 175-180°C na prevrnutom plehu od rerne, pa sa sve papirom prebaciti na poslužavnik. Ohladjene kore će se jako stvrdnuti i postati krte, što je ok. Odvojiti od papira, pažljivo preseći svaku koru po dužini, tako da se dobiju 4 kore od po 13×40 cm.

2.

50 g brašna razmutiti sa 50 ml mleka, da se dobije glatko meko testo bez grudvica. 500 ml mleka zagrejati, ne treba da bude vrelo, ostaviti sa strane. U šerpi istopiti 300 g šećera da se napravi karamel, mešajući da šećer ne zagori. Kad se svi kristali šećera istope i karamel dobije braon boju, izmaći šerpu sa šporeta i uliti 250 ml od ugrejanog mleka. Karamel će se u trenutku stegnuti a mleko početi da pravi mehuriće, pa treba sve vreme mešati i paziti da ne prska. Sniziti temperaturu na pola, vratiti na ringlu i kuvati uz mešanje dok se karamel ne istopi u mleku. U razmućeno brašno dodati ostalih 250 ml ugrejanog mleka, promešati da masa postane glatka, pa sve sipati u karamel-mleko i kuvati na tihoj vatri dok se fil ne zgusne (fil treba da bude redji nego puding, hladjenjem će se još zgusnuti). Ostaviti da se ohladi.

3.

Svaku koru filovati sa po 5-6 kašika fila (i četvrta kora se filuje). Posuti sve mlevenim orasima i ostaviti minimum 12 sati u frižideru, a najbolje 24. Kore će omekšati, fil će se stegnuti. Ohladjen kolač poravnati, odsecajući par milimetara po obodu, a zatim iseći na malene kocke, 3×3 cm. Pred služenje dodatno posuti orasima.

  • Kolači(15)
  • Karamel(9)
  • Karamel kocke(7)
  • Slatke pite(3)
  • Božić(3)
  • Sitni kolači(3)
  • Kolač(3)
  • Pite(3)
  • Pita-karamel(3)

50

Jedina mana što ih je malo,😀

Ukus savrsen! Fenomenalno!!!

Hvala na detaljnom receptu, kolač mi je ispao fantastičan! 😍