Moj profil

Štrukli zagorski uz VIDEO

60 minuta
410

u izvedbi ličkoj…dugo sam proučavala i napravila prije dve godine..nakon toga ih često radim (krajeve i jedan dio iskoristim za juhu od štrukli https://www.coolinarika.com/recept/754998,) pa evo i moje varijante na ovu temu.

u izvedbi ličkoj…dugo sam proučavala i napravila prije dve godine..nakon toga ih često radim (krajeve i jedan dio iskoristim za juhu od štrukli https://www.coolinarika.com/recept/754998,) pa evo i moje varijante na ovu temu.

Sastojci

za
TJESTO
50 -dag kg brašna mekog- glatkog (tena ili podravka)
100 dag oštog brašna za završne radove
2-3 žlice ulja + još 1/2 dcl ulja za razvlačenje
par kapi octa
oko 2,5 dcl tople vode
NADJEV
60-70 dag svježeg kravljeg sira + 1 mala žl. soli
3 žutanjka (može i bjelanjci ja ne stavljam bjelanjke ali možete
1-2 žlice vrhnja (od 900 gr dole)
ZADNJI PREMAZ
700-900 gr pola vrhnja za kuhanje a pola slatkog vrhnja (može i mileram)
1 žumanjak i malo maslaca ili MAST
MAST je ipak dodatak dobrih zagorskih štrukli iako ja znam staviti maslac

Priprema

1.

Brašno glatko prosijati kroz sito u krugu napraviti rupu u koju stavi soli 1 malu žličicu + mlake vode pomješano sa par kapi octa..

Sa nožem brašno vrtim u krug s dodatkom mlake vode…i kad se spoji rukama mjesim tjesto i dobijem kao npr. valjak

2.

Ovaj valjak malo mjesim malo lupim po daski kao da ga tućem i tako lupim o dasku malo premjesim i nakon takvih par uzastopnih  radnji stavim tjesto u prozirnu vrećicu da malo počiva a možete ispod blago ugrijane zdjele, ali eto ovo je moj nacin.

3.

Nakon što je poćivalo 30-tak min -1h, u međuvremenu napravim nadjev.

Napravim 5-6 podjednakih kuglica (ovdje sam radila od 60 dag brašna i ispalo je 7 loptica).

Loptice namažem sa uljem i razvućem tijesto sa valjkom (oklagija ili takačica) sa uljem premažem blago razvučenu koru (VAŽNO za početnike:razvućem koru cca 20×20cm naamažem uljem i tako drugu namažem uljem i stavim na prvu bitno je namazati uljem i tako složim svih 5 ili 6 kora pokrijem krpom).

U međuvremenu napravim nadjev. Idem razvlaćiti nauljene kore i to na način da stavim koru na dlanove i malo rastegnem ili pobrašni pa s valjkom razvalja da dobiješ malo veću površinu i kad sam dosta razvukla npr.  veličine  crne tepsije od pećnice na kraju sa pomoću oštrog brašna završim.

Ispadne oko 5 -6 kora pravokutnog oblika vel. 30×40 cm (može malo više ili manje ali to je otprilike).Bitno je nauljiti kore pa se lakše razvuku (tako radim iza štrudlu ili savijaču (ja zovem štrudla)...

Može se i na velikom stolu samo imam mali prostor, pa sam si prilagodila ovaj način..

4.

Razvućem kore ostavim 2-3 min da se malo prosuši, a nekad odmah radim i ne čekam da se prosuše te filam nadjevom. Vidi na kolažu  ljevoo

5.

Na razvučeno tjesto u obliku pravokutnika ili kocke u razmaku 8-10cm ili 10-15cm stavim(ovisi dali želiš veće ili manje štrukle) po vel. žlicu nadjeva od sira koji je čvrst obićno je to 5 hrpica i zavijem kao štrudlu ili roladu… Ako radiš na stolu i veliko razvučeš onda stavi fil i umotaj s jedne i druge strane kao rolat i razreži pa dobiješ dvije štruce slika

6.

Smotam kao štrudlu i prstom pritisnem između nadjeva, i zatim tanjurićem porculanskim pritisnem i odvajam komadiće štrukli.  (MOžete i sa drvenom kuhaćom odrediti utore..

7.

Ovaj dole komentar pod red. br.12. od Umag-1280 prihvaćam.

Ako želite možete prvo prokuhati štrukle, u blago posoljenoj vodi i par kapi ulja prukuhati kratko nekih  2-3 min i staviti na namazanu tepsiju i peći    cca 20-30 min na 200°C dok ne dobiju ljepo rumenu boju... Onda su mekanije. Ako volite malo hrskaviju koricu onda ne kuhati nego ih staviti peči..te ih poslužiti  kuhane (kad isplivaju na površinu)   poslužiti  sa mrvicama prženim na maslacu...Znaći imate varijantu kuhanih štrukli sa mrvicama.  I rumene pećene bez mrvica.

8.

Na dno tepsije omažem malo masti ili maslaca, stavim jedan sloj slatkog vrhnja za šlag i vrhnje za kuhanje  ili ako imate može i mileram  sa razmućemnim žumanjkom

9.

Posložim štrukle i zalijemo  mjesavinom slatkog vrhnja i vrhnja za kuhanje ( može i mileram)  i na kraju još stavim zadnji premaz (žutanjak s ostatkom vrhnja) i na svaki komadić štrukli maslaca.(U Zagorju su  starije domaćice  koristile mast  ja nekad mast a nekad maslaca stavim ).  Na to sve još ostatka  zalijem sa vrhnja za kuhanje sa  slatkim vrhnjem( ili u zamjenu mileram)..

10.

Stavim ih da se peku cca 20-30 min ovisi o pećnici kad se zarumene izvadi i poškropi ih malo sa mlakom vodom i prekrij krpom na 5-6 min. Slika na kraju:zapečene reš

Zapečene i još vruće premažemo masti ili maslacem  i pokriijemo čistom kuhinjskom krpom, oostavimo da malo odmore..tj.opuste.

11.

NADJEV: Čvrsti sir + 2-3 žutanjka i 1 -2 žlice vrhnja ili milerama i malo soli izmješati. (Od ostataka krajeva štrukli i par komada odvojim za izvrsnu juhu od štrukli koja ili se sviđa ili ne… a mi ju obožavamo… gotove štrukle malo reš zapećene
još slika Od 50 dag brašna ispadne (5-6 loptica i od toga 20-23 štrukle). Od 60 dag brašna danas mi je ispalo 7 loptica i 30 štrukli (u tepsiju crnu veliku od pećnice je stalo 20 štrukli a ostalo za juhu ili kuhane štrukle prelivene s mrvicama..

EVO u par koraka uz VIDEO kako napraviti štrukle
!!u_q59bY4bJI!!
Zahvaljujem za pomoć ovaj video uradak mi je prekrasno složila super cool ivonab

ISPROBANO: Hvala sneky-36 na povjerenju i što si ih isprobala
i kaže da je uz video bilo lakše svladati izradu štrukli

12.

Od krajeva i par štrukli može se napraviti juha od štrukli.

13.

Možete ih samo  kuhane nekih 15-20 minuta da se ne prekuhaju preliti samo mrvicama preprženim na maslacu...

Nakon promjena  na Coolki primjetila sam  da je nestao video   evo jedan VIDEO sa youtouba za zagoeske štrukle i ponovo moj video  za štrukle   ali prije se videpo  vidio sad samo link.. zagorski štrukli

http://www.youtube.com/watch?v=u_q59bY4bJI

juha od štrukli

http://www.youtube.com/watch?v=jPYNsJhuBvM

14.

Imamo i GLUTEN FREE  VERZIJU ŠTRUKLI   Pogledati u   RECEPT 

ZAGORSKI ŠTRUKLI BEZ GLUTENA

Posluživanje

Izvorno se radio nadjev čvrsti (sir jaje malo soli) i zaljevao domaćom masti to je pravi zagorski recept od davnina i sa masti su  originalne, dno i odozgora ali eto nekako mast sve rjeđe koristimo.Koristim svježi čvrsti kravlji sir dobro ocjeđen..Štrukle pećem cca 40-45 min na 200 °C . ovisi o pećnici i da li želite reš pećene ili blago (onda 30-35 min)
Ako ne stavim preljev a imam malo vrhnja onda gore namažem sa malo masti kad ju imam i isto je fino ali sve ovisi kako kome odgovara okus..  Štrukle možemo i zamrznuti..izvadimo sat vremena prije nego ćemo ih staviti peći,  

  • Štrukli(24)
  • Strukle(6)
  • Testo(2)
  • Video-recepti(2)
  • Always(1)
  • I-jogurt(1)
  • Peciva-slana(1)
  • Zagorski strukli(1)
  • Slana peciva(1)

80

 katek

  zahvaljujem na krasnoj izvedbi , fotkama u galeriji i povjerenju u recept..

Savršeni štrukli ❤️

Zahvaljujem Anji  recept sam pokupila iod gđe iz Zagorja.