Moj profil

Bela pita

123

Ovo je recept moje prijateljice Jelke, pita je bila spremljena za njen jubilarni rodjendan, ja sam se odusevila sa ukusom i izgledom ovog kolaca i evo recept delim sa vama.

Ovo je recept moje prijateljice Jelke, pita je bila spremljena za njen jubilarni rodjendan, ja sam se odusevila sa ukusom i izgledom ovog kolaca i evo recept delim sa vama.

Sastojci

Sastojci za testo:
100 gr šećera
170 gr putera
2 veće kašike kisele pavlake
1 kesica praška z pecivo
1 kesica vanile
Prvi fil:
150 gr sećera
2-3 kašike ruma
Drugi fil:
250 gr sećera
4 belanceta
2 velike kašike griza

Priprema

1.

Umutiti zmanca sa sećerom, dodati otopljeni puter, umutiti jos malo pa tome dodati kiselu pavlaku, i vanilin secer.Promešati varjačom, pa tome dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Umesiti testi i podeliti ga na dva dela.

2.

Prvi deo staviti u kalup pa ga rastanjiti prstima, ili ako hocete rastanjite ga oklagijom pa ga samo premestite u kalup, na to testo staviti prvi fil:pomešane orahe sa šećerom i preko nakapati malo ruma, onda staviti drugi fil koji ćete napraviti na sledeći način:Umutiti 4 belanca i pomalo im dodavati secer i dalje muteći posle svakog dodavanja, dodati ricotta sira i njega umutiti dobro da se smesa sjedini i na kraju dodati dve kašike griza. Sipati preko prvog fila.

3.

Ostatak testa razvaljati oklagijom na papir za pečenje pa ga samo prebaciti preko fila.

4.

Peci oko 45 minuta na 170*C, ali pazite svaka rerna nije ista, vi vasu najbolje znate.

5.

Ispecen kolač narezati na kocke i posuti ga mlevenim orasima.

6.

Kolac je dosta sladak, po zelji mozete smanjiti secer.

7.

Prijatno.

Posluživanje

Ovde nisam navela veličinu kalupa jer sve zavisi koliko volite da su vam kocke visoke ili niske, odaberite sami, manji kalup višlje kocke.
Isprobano by:
watermelon

watermelon

ari26

  • Kolači(5)
  • Kolač(4)
  • Orasi(3)
  • Pite slatke(3)
  • Sir-kolac(1)
  • Prhko(1)
  • Pomoravka(1)
  • Probati(1)
  • Prhki kolači(1)

36

E sada ja da postavim nove slike ,pa vidim da ste me hvalile ,malo sam se i zacrvenila ,hvala vam ❤️ na divnim riječima i ja sve najljepše mogu kazati za vaše kreacije ,bilo slike ,bilo recepte!

Ponovo ova divna pita kod mene i to na Bajramskoj trpezi ,svi koji su je probali su ostali oduševljeni,hvala Zorice na ovom receptu...

puno pozz i svako dobro ❤️ !

Ja isto mislim da je ovo recept iz neke knjige, koju je moja prijateljica dobila, ali sam zaboravila iz koje i drago mi je da se i tebi taj recept dopada.

Ja sam isto kao ti, da mi je da napravim i uslikam kao Jasna...ih gde bi mi bio kraj.

Da znaš da ću ovaj kolač ponovo praviti, samo da uslikam dobru sliku jer to on i zaslužuje.

Od srca tebi hvala.

Ovu divnu pitu pravim godinama po istom receptu iz jedne knjige, pa ga pošto je isti kao tvoj povezujem s tvojim receptom!Još da mi je napraviti sliku kao bluse40, i kolač i slika bi bili čista perfekcija! ❤️