Moj profil

Raženi kruh

28

Sastojci

Sastojci
400 g raženo brašno
100 g crno brašno
1 alnatura suhi kvasac iz DM-a
1 ekstrakt za pečenje kruha iz DM-a
1 ravna žlica soli
1 žlica šećera
3-4 žlice maslinovog ulja
kukuruzna krupica za posipanje

Priprema

1.

U veću zdjelu staviti raženo brašno i prosijano crno brašno, dodati kvasac i ekstrakt za pečenje kruha i dobro promiješati. Zatim dodati šećer i sol i opet promiješati. U toplu vodu staviti maslinovo ulje i dodati kruhu. izmiješati dobro rukama. Tijesto će biti gnjecavo zbog raženog brašna. Staviti u palstičnu posudu s poklopcem i pustiti ga da se diže preko noći. Sutradan kalup za kruh samo malo nauljiti sa strane a dno obilato posipati kukuruznom krupicom. U kalup izliti tijesto poravnati ga vlažnom žlicom i pustiti ga da se diže dok se pećnica ne zagrije. Kruh prije pečenja zarezati škarama na tri mjesta i malkice posipati kukuruznom krupicom. Pećnicu zagrijati ne 230 stupnjeva C i peći kruh na toj temperaturi 15-20 minuta, zatim smanjiti na 180 stupnjeva C i peći oko 1 sat. Zadnjih 15-tak minuta uključiti samo donji grijač. Kruh izvaditi iz pećnice poškropiti mlakom vodom. Kad se malkice prohladi izvaditi ga iz kalupa i zamotati u suhu krpu.

Posluživanje

U kruh se mogu dodati i razne sjemenke…. po želji. Pravila sam ga i samo sa raženim brašnom bez imalo ikojeg drugog i moram reći da mi je fantastičan (ja inače obožavam raženo brašno). Caka je samo u tome kad se radi čisti raženi kruh onda je najbolji kvasac (s kvasom se ne digne toliko) znate i sami zašto.

  • Kruh(3)
  • Kruh-razeni(1)

6

Moja varijacija je da nisam uopće dodala šećer, te sam zamijesila peciva, a ne kruh, čisto iz razloga jer je lakše provjeriti je li pecivo pečeno i koliko mu još treba. Premazala sam ih jajetom i sjemenkama, a pekla na 200°C prvih 10 minuta, te na 180°C još 15 (na papiru za pečenje). Umijesila sam suhi bosiljak u tijesto za malo arome. Odličan recept, hvala ti 🙂

odličan krih koji ću svakako probat!;)

Mary1 divan ti je kruh i ja znam peći s kvasom ponekad. Međutim cilj mi je bio napraviti kruh sa što više raženog brašna kojeg obožavam. Ovnica55 ni ja ne znam zasigurno čemu služi Alnatura ekstrakt ali sam isprobavala s njim i bez njega i čini mi se s njim bolji.

Ovako je ispalo drugima