Moj profil

ŠTROKLJI iz GACKE

26

ovo je 100-ti recept i danas je 4 mjeseca kako sam s vama, mislim da ga nema na ovim stranicama, kao što Zagorje ima štrukle tako su se i u Lici u GACKOJ dolini radili ŠTROKLJI i to od grušeline do grušeline.Recept je i na gackom čakavskom dijalektu i na standardnome hrvatskome. Nazivi su izvorni jer drugačiji ni ne mogu biti.

*Štroklji su štimano ilo, a kako je š njim dosta posla, nisu se često kuvale – od grušeline do grušeline*

ovo je 100-ti recept i danas je 4 mjeseca kako sam s vama, mislim da ga nema na ovim stranicama, kao što Zagorje ima štrukle tako su se i u Lici u GACKOJ dolini radili ŠTROKLJI i to od grušeline do grušeline.Recept je i na gackom čakavskom dijalektu i na standardnome hrvatskome. Nazivi su izvorni jer drugačiji ni ne mogu biti.

*Štroklji su štimano ilo, a kako je š njim dosta posla, nisu se često kuvale – od grušeline do grušeline*

Sastojci

Tijesto
malo domaće masti ili ulja
Nadjev
2 kapule (crveni luk)
50-70 dag sira (grušelina – samokis)
škorup ako se ima može i čvrsta basa
Začin

Priprema

1.

Na standardnom hrvatskom jeziku:TIJESTO: Zamjesiti tvrđe tijesto i podijeliti ga u dvije loptice.Pogledaj u receptu lička masnica postupak pa može se i tako slićno tjesto je malo tvrđe ali idu jaja

2.

Tijesto razvaljati, malo pouljiti, namazati nadjevom samo jednu polovicu i saviti. Rezati debljim tanjurićem na komadiće oko 5cm i stavljati peći u namazanu i pobrašnjenu tepsiju te peći cca 30 min. Pogledaj u receptu slično je kao u postupku za zagorske štrukle opširno je i za kore u receptu i tjesto za štrudlu i savijaču samo tjesto je malo tvrđe i deblje. Ali se tu u kolažu slika vidi postupak..

3.

Može se i razvaljati kora (tako sam ja napravila jer tako je i moja baka radila) i preklopiti kao ovdje u kolažu i stavi kao pravokutnik ili kocku i nasredinu szavi nadjev preklope stranice i stavi peći na laganoj vatri 180°C. # Vidi u kolažu slika štroklji iz Gacke

4.

Kad je pečeno – ohladi se nareže na kocke ili rombove i dalje se stavi kuhati pečene komade štrukalja u blago posoljenu vodu.

5.

Kuhati 20 minuta procjediti i staviti u drugu posudu te začiniti.

6.

ZAČIN: Mast rastopi u tavi kada zamiriši dodati malo krušnih mrvica i crvene paprike, preliti po štruklama i poslužiti.

7.

Na gackom čakavskom dijalektu: Sastojci za TESTO: (1 kila brašna, 2 jaja malo masti ili ulja, sol.) Testo se zamisi tako tvrdo da se može rastakat takačicom na daski. Podili ga na 2 loptice. Svaka loptica se rastače učetvrt, tako da bude malo duglje nego je široko, na pol prsta debelo. Po testu se razmaže fila i pri ednome kraju metne kapula. Svaki komad nafilanoga testa se po dugljini preklopi prema unutra. A unda jopet ozgor i zdol po širini pa izgljeda kaj kakov paketić. Napravne štroklje se mećedu peć u namršen bratvan do pol ure, ne na prejakoj vatri da ne uvatidu. Kad su pečeni – prohlađene štroklje se mećedu kuvat u zakuvanu posoljenu vodu. Kuvadu se nešto više od frtalj ure, izvadidu iz vode i izrežedu svaki na četiri manja komada.

8.

FILA: (2, kapule, 5 jaj, malo više od ½ kile grušeline ili samokisa, škorup sol, papar) Kapula se izriže nako na tanke šnjitice. Jaja škorup sol, papar i grušelina ili samokis se dobro izmišadu.

9.

ZAČIN: Nekoliko se žlic masti stopi u lončiću, kad zamiriši more se vrć malo prezla i mrvinju crljene paprike i sve se začvrka po štrokljama.

10.

“GRUŠELINA”: se pravi od žutoga mlika kad je krava mladovna, a tele ne more sve pocicat. Ako je nakrvavo, ne valja mora biti čisto. Takovo mliko se metne u padelu i prokuva, kako kuva tako se man i gruša i eto ti grušeline. Ki ne voli taj jaki miris grušeline more napravit i štroklje od samokisa.Štroklji su štimano ilo, a kako je š njim dost posla, nisu se često kuvale -od grušeline do grušeline.
Koristila sam se čakavskim dijalektom iz knjige Povratak zaboravljenih okusa-Gačanska tradicijska kuharica.

Posluživanje

Radila sam ih u prošlu nedjelju, sve kako je u ovoj bakinoj bilježnici , ali nije autentično jer bi trebao biti sir od prvog mljeka od krave kad se oteli tj prvo mljeko kad tele krene cicat prvo mliko. To se mljeko prukuha i kako se kuhalo tako se je grušalo i od toga se je pripremio sir grušani. Mi smo to zadnji put jeli mislim na supruga i sebe kad smo bili djeca negdje 1960-1970 g. znaći preko 40 godina kaže suprug i tako smo se vratili u dane djetinjstva.. Recept za samokis ću isto objaviti.

Sljedi recept *štroklje s koščicami od tikve* no to je zaboravljeni lički recept ali ga imam opet u bakinoj bilježnici..

  • Pies-str(1)
  • Lička kuhinja(1)
  • Štrukli(1)
  • Gacka(1)

26

Hvala vam drage moje!! 😉😛

Draga cestitke na 1oo.receptu, stvarno je orginalan, i da nam ispises jos puno ovakvih #zaboravljenih# receptica.

Čestitke na prekrasnom 100. receptu…Ovi stari recepti su najbolji… :)) Hvala ti što ih djeliš sa nama…