Moj profil

Mousse au chocolat

6

umalo pa sladoled :))
Jedna od prvih lekcija iz Francuskog jezika u školi se zvala "Mousse au chocolat". Od tad sam ga htjela probati, i evo… :))

umalo pa sladoled :))
Jedna od prvih lekcija iz Francuskog jezika u školi se zvala "Mousse au chocolat". Od tad sam ga htjela probati, i evo… :))

Sastojci

1 šolja šećera
2 kašike ruma ili nekog čokoladnog likera
250 g čokolade
250 g maslaca
Dekoracija
po želji mljevenih oraha, badema, kakao praha, kokosa, šećera u prahu itd…

Priprema

1.

Umutiti žumanca i šećer na pari (ja sam mutila mikserom), dok se žumanca ne ugriju, a šećer rastopi. Dodati rum ili liker (može i oboje u kombinaciji). To sve ostaviti da se ohladi.

2.

Na pari u drugoj posudi otopiti čokoladu u pola šolje slatkog vrhnja, skloniti sa vatre i dodati maslac, sve dobro umutiti. Dodati smjesu u ohlađena žumanca i šećer.

3.

Umutiti mikserom ostatak vrhnja u snijeg, a u drugoj posudi umutiti bjelanca u snijeg. Polako kašiku po kašiku obe smjese dodavati u ostatak i mutiti mikserom.
Staviti u frižider da se dobro ohladi (najbolje preko noći).

4.

Smjesu možete vaditi kašikom za sladoled u kugle, posipati čokoladnim prahom, mljevenim lješnjacima ili preliti čokoladnim preljevom, po želji. Možete ga koristiti i kao kremu za torte ili kolače, samo mažite odmah nakon pravljenja, jer se poslije previše stisne za mazati.

5.

Napomene:
“Šolja” je bila od Nescafe-a, nju sam koristila kao mjeru i za šećer i za slatko vrhnje.

6.

Imala sam malo problema sa kristalnim šećerom, teško se topio u žumancima na pari, ali nije smetalo ukusu, iako se nije baš svako zrno otopilo. Možete koristiti i šećer u prahu.

7.

Kao čokoladni liker sam koristila Bailey’s (možda i nije čokoladni, al je ukusan). Stavila sam otprilike 2 kašike Bailey’s-a i 2 kašike ruma, malo više nego što piše u originalnom receptu (volim rum :))

  • Mousse(3)
  • Slatkisi(1)
  • Čokolada(1)
  • Slatko-mousse(1)
  • Choxa(1)

3

..opasno dobro zvuci.. :)

Ja idući probam u bijeloj verziji sa narančom i limunom. Možda će biti malo laganiji od ovog. :)

oprobano i fenomenalno!!! :D pravim cim stignem! :)))

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)