Moj profil

Pečena sarma

76

Sarma od svežeg kupusa. Pečena u slatko-slanom sosu od paradajza. Konkretna, stabilna i jaka :)

Sarma od svežeg kupusa. Pečena u slatko-slanom sosu od paradajza. Konkretna, stabilna i jaka :)

Sastojci

1 glavica kupusa (oko 1,2 kg)
Punjenje
500 g svinjskog mlevenog mesa
1 glavica luka
1 vezica peršuna
1 kašika pirinča
Preliv
1.5 dl ulja
2-3 kašike šećera
1 kašika Vegete
Preliv za serviranje
slatka pavlaka, ako treba

Priprema

1.

Nožem izvaditi koren kupusa, a kupus zatim potopiti u ključalu vodu koja nastavlja blago da vri. Kako se koji list oslobodi, vaditi ga iz vode na tanjir. Kad se prohlade istanjiti im drške.

2.

Luk izdinstati da postane mek, ali da ne požuti. Dodati meso, so i biber i dinstati oko 15 minuta. Dodati sitno iseckan peršun i kašiku pirinča.

3.

Uvijati sarme tako da budu iste debljine, i redjati ih u pleh jednu do druge. Od ove mere ja sam dobila 20-ak sarmi koje su taman stale u okrugli pleh prečnika 30 cm. Preliti ih prvo uljem, a onda sokom od paradajza u koji je dodata kašika Vegete i 2-3 kašike šećera.

4.

Pleh staviti u hladnu rernu. Uključiti rernu na 220°C i peći oko jedan sat, ili dok sarmice ne porumene sa gornje strane. Zatim svaku okrenuti i vratiti da se peku na 150°C još jedan sat, dok se ne zapeku i sa gornje strane. Paziti da sos skroz ne uvri jer bi sarme zagorele na dnu.

5.

Za serviranje, mileram razmutiti kašičicom i preliti preko sarmica. Mileram treba da je blag, ne kiseo, a ako je kiseo pomešati ga sa malo tečne slatke pavlake.

  • Sarma(6)
  • Sarma-od-slatkog-kupusa(2)
  • Meso-mljeveno(1)
  • Isprobala(1)
  • Probati-mleveno(1)
  • Meso(1)
  • Kupus(1)
  • Glavno jelo*(1)

15

Danas pravila za ručak. Već godinu dana gledam recept i iščekujem mladi kupus na tržnici. Poslužila sam ju onako kako piše u receptu, uz mileram (imala sam vrhnje) i pomfrit i moram napisati da sam oduševljena. Kombinacija taman za mene. Odlična je. Recept našla na vašem blogu kojeg redovito čitam.

  1. Bravo super sarmici so edna lazica oriz.

Ratatuille, hvala tebi na poverenju u recept :)

Ovako je ispalo drugima