Moj profil

Antirecept

999 minuta
4

Slijedeće retke posvećujem svojoj Vanji u nadi da će ostati ovakva kakva je sada ali i da će postati onakva kako sam je ja učila! Ovako je to nekad bilo, tako su knjige savjetovale naše none i baš ovako bi ja tebe savjetovala, Vanjči!

Slijedeće retke posvećujem svojoj Vanji u nadi da će ostati ovakva kakva je sada ali i da će postati onakva kako sam je ja učila! Ovako je to nekad bilo, tako su knjige savjetovale naše none i baš ovako bi ja tebe savjetovala, Vanjči!

Sastojci

za
Antirecept
1 domaćica
1 kuhinja
2 vrijedne ruke
puno djece
1 muž (ako je moguće, ako ne onda 2)

Priprema

1.

“Najglavnije osjetilo u kuhinji je bezuvjetno okus, kojega ništa ne može naknaditi. Tko nema profinjen okus, često ne će znati ustanoviti, je li jelo dosta slano, kiselo, papreno i t. d.

2.

-Ništa nam toliko ne smeta, kao preveliki pridodatak mirodija i začimbe. Jelo koje je previše papreno, slano ili kiselo ne volimo uživati, kao ni ono, u kojem ima odviše luka ili češnjaka. Fina kuhinja ne će nikad poslati na stol jelo u kojemu se luk vidi i u kojemu ga možemo gristi, već on mora biti tako fino kosan da ga se ne opaža.

3.

Izvježbani opip pomaće kuharici kod rukovanja sa soli i mirodijama, kod mješanja kuhačom, da li je masa dosta gusta, kod mješanja tijesta je li tijesto pretvrdo ili premekano.

4.

Najjednostavnije jelo, kad je kuhano ovim marom i sa svih pet osjetila, možemo mirne duše nazvati finom hranom, jer je zacijelo mnogo bolja od onoga, koje nije priređivano s toliko mara, pa da upravo spada među kuharske rijetkosti.

5.

Bude li se domaćica trsila, da se okoristi ovim uputama, moći će kuhati vrlo ukusno.

6.

Što pak naviše doprinosi finoj kuhinji, jest oblik, kojim se jelo nosi na stol. Ukusno servirana hrana dobiva sigurno trećinu na svojoj vrsnoći, jer nesamo da to godi oku, već podražuje tek. Za osobite zgode posvetit ćemo ukrasivanju zdjela još veći mar i brigu, te ćemo nastojati da se svako pojedino jelo i svojim vanjskim izgledom čim više istakne.”

7.

Drugom prigodom, nastavlja se…

  • Korisno(1)

6

Uhhh da ne ispadne da se sad samohvalisem.: Bas je lepo svoju decu vaspitavati u smeru slusanje iskustva starijih osoba, zlatni saveti nasih baka, neke trikove u kuhinji, jer ipak sva ljubav “ulazi” kroz usta.Ako je zeludac prazan, posle nekog vremena, ljubav malo zaostane u strci s gladju.:)

Slazem se sa dragom Anka-1955, niti ja ne probam koliko je jelo slano ili zacinjeno, a retko kad promasim.Narocito to vazi za jela od jagnjetine (jer ne volim tu vrstu mesa) a corbice, pecenja i neka druga jela koja pravim bila su hvaljena od svih koji su probali.

obožavam ovakve tekstove! hvala ti! :)