Moj profil

Orasi

190

evo i moje verzije a recept iz davne 85-te od kolegice iz ureda, za svečane zgode, i za Božić su obavezni na našem stolu.

evo i moje verzije a recept iz davne 85-te od kolegice iz ureda, za svečane zgode, i za Božić su obavezni na našem stolu.

Sastojci

Tjesto
50 dag brašna (pola oštro pola glatko)
25 dag putra ili maslaca (ili 20 dag masti)
25 dag šečera u prahu
10 dag mljevenih preprženih lješnjaka
1/2 čajne žličice cimeta
limunova naribana korica
Fila
15 dag maslaca (putra)
15 dag šečera u prahu
vanilin šečer,
malo ruma ili
par kapi likera
malo kakooa ili čokolade u prahu
ako želite tamniju filu

Priprema

1.

U brašno utrljati hladnu mast (uvijek radije koristim mast ili maslac nego margarin i u svim receptima zamjenim radije za mast: kažu da je zdravija a i kolači su prekrasno mekani i prhki ).

2.

Zamjesti od svih sastojaka tijesto onako rukama to napravim kao i tijesto za pite prvo bude mrvičasto pa poslje treba sjedinit u glatku masu. (ostavim 20 min u frižideru zamotano u prozirnu alu foliju ili vrećicu plastićnu). Nakon toga rukama oblikovati i stavljati male hrpice u kalupe (prethodno namazane sa masti ili uljem i pobrašniti ih) i peći na 170-180 s C cca 6-7 min ovisi o pećnici taman toliko da porumene. Izvaditi van iz kalupa kad se malo ohlade odvojiti ih malim nožem oštrim ono od ruba. Lako se odvajaju i spajaju se filom dva po dva komada. Ako želite više file dio tj polovicu blago izdubite da više file stane,

3.

za Filu: Na pari (ili u loncu za mljeko sa duplim dnom u njemu najradije radim kreme na pari) tući šećer i jaja dok fila ne pobijeli i postane gusta. kad se ohladi dodati izrađen putar i dobro izmiksati Kremu radim dok se tjesto hladi u frižideru pa se i fila ljepo stisne.

4.

Ostavim ih preko noći na stolu poslje ih pospem šečerom u prahu nježno stavim u limenu kutiju (uvijek stavim 1/2 vrečice vanilin šečera i krišku jabuke na četvrtine to im kao daje vlažnost i duže traju u limenoj kutiji za kekse).

5.

Na upit  gdje ima kalupa  evo  ovdje...

Isprobala:mmkmhammrich,

               zocaccro

Posluživanje

Ovi su orasi prhki, mislim da im mast i prženi lješnjaci daje ono nešto posebno. Od ove smjese dobijem cca 60 oraščića.Nekad u Filu ubacim ili malo kakaoa pa je punjenje tamnije ili napravm pola smjese sa svjetlom a pola sa tamnijom filom..

  • Sitni kolači(6)
  • Orascici(2)
  • Orasi(2)
  • Božić(2)
  • Keks(1)
  • KOLAČI- SITNI(1)
  • Sitni-kolaci2013(1)
  • Bombici(1)
  • Cool-keksi(1)

38

Hvala Yaja na odabiru ovog recepta i fotki u galeriji..svako dobro i tebi!!!

savršeni...Sretne blagdane želim 🤗

I vama da vam uspiju orasi!!!🙂 

Ovako je ispalo drugima