Moj profil

Povetica

157

... jedan od najčešćih uskrsnih/božićnih kolača u Istri, savijača od dizanog tijesta s nadjevom od oraha i jabuka, poznata svima nama i kao orahnjača/orehnjača … došla mi želja, pa eto zašto čekati Božić ili Uskrs …

... jedan od najčešćih uskrsnih/božićnih kolača u Istri, savijača od dizanog tijesta s nadjevom od oraha i jabuka, poznata svima nama i kao orahnjača/orehnjača … došla mi želja, pa eto zašto čekati Božić ili Uskrs …

Sastojci

Dizano tijesto
500 g brašna
20 g maslaca
2,5 dl mlijeka
10 g soli
Za nadjev
5-6 jabuka
400 g oraha
malo cimeta po ukusu
0,5 dl rakije
1-2 žlice krušnih mrvica
za posipanje šećer u prahu

Priprema

VELIKO HVALA na isprobavanju
1.

miloj Sms i njenoj krasnoj povetici

Posluživanje

Povetica je kolač koji se pomno priprema, jer zbog dizanja tijesta postoji opasnost da se »ne ponese« kako treba. Najčešće se peče u obliku štruce, no neke ga domaćice peku tako da dugačku nadjevenu štrucu spiralno saviju u obliku »puža«, a kada se peče za Uskrs, povetica se ukrašava zataknutim listićima masline.

Širom Istre postoje mnoge razlike u sastavu nadjeva za poveticu, pa se i naziv tog kolača mijenja ovisno o nadjevu. Nekako najčešće se kao nadjev za poveticu pojavljuju jabuke i orasi zajedno, uz druge aromatične i vezivne dodatke. Ima međutim i sela gdje u nadjev dolaze samo jabuke, ili samo orasi, negdje se čak u poveticu stavlja sir ili skuta, a negdje se u isti mah peče više varijanti, pa svaka ima i svoj posebni naziv. Najčešći naziv za ovaj kolač s miješanim nadjevom, povetica, koristi se u selima Floričići, Gologorički Dol, Gračišće, Miličići, Livaki, Orič, a drugdje se naziva još i orehnjača (Rapavel), povitica (Pagubice), povijača (Sutivanac), putica ili blatni kruh (Semić), štrudel (Lindar, Štefanići, Škopljak, Valkarin), štrukle (Jopi).
S nadjevom samo od oraha u Svetom Martinu radi se putica, dok se u istom mjestu isti ovakav kolač, ali nadjeven jabukama, naziva štrukulo. Štrudel je u Račiškom Brihu i Brestu pod Učkom naziv za poveticu samo s jabukama. U Brestu pod Učkom potica je pak naziv za jednako napravljeni kolač, ali s nadjevom od oraha i skute, dok se u Brestu pod Žbevnicom i Slumu peku štruklji s nadjevom u koji se stavljaju i jabuke i orasi i sir.

Kako kod se zvala i čime god bila punjena, povetica je prestižno djelo svake domaćice, i kad se taj kolač dobro »ponese« i lijepo »digne«, domaćica ima razloga za ponos.
Recept je iz knjižice Istarska kuhinja.

  • Štrudla(4)
  • Štrudle(3)
  • Orehnjača(2)
  • Guzvara(2)
  • Štrudli(1)
  • Povetica(1)
  • Orahnjaca-sa-jabukom(1)
  • Pite-i-rolati-slatko(1)
  • Guzva(1)

24

Odlična, često ju pečem a sad sam je i slikala!

ja ga zovem strukolo🙂jedna od najfinijih istarskih slastica😉

Draga Mery baš mi je drago❤️ ... jedva čekam tvoje prekrasne sličice 🙂 ... zahvaljuem i šaljem velike kissiće  😘