Moj profil

Kroketi od povrća

45 minuta
20

Kako pripremiti povrće a da se može jesti kao deo glavnog jela uz neko meso i kao "grickalica" uz pivo kada svrate gosti...Mislila sam, mislila i evo sta sam smislila:

Kako pripremiti povrće a da se može jesti kao deo glavnog jela uz neko meso i kao "grickalica" uz pivo kada svrate gosti...Mislila sam, mislila i evo sta sam smislila:

Sastojci

za
2-3 veće šargarepe
1 brokoli manji
1 karfiol manji
2-3 kašike pšeničnog brašna
2-3 kašike kukuruznog brašna
1dcl mleko
vlašac

Priprema

Priprema povrća: Povrće oprati, očistiti i iseći na sitnije komade. Ako imate uslova preporucujem da ga "skuvate" bez vode ili na pari. Ja licno imam odlicnu tavu za koju mi nije potrebna masnoća. U tu tavu stavim povrće (na dnu šargarepa i krompir, odozgo brokoli i karfiol) prekrijem poklopcem, a potom tu tavu stavim u veliki pleh u koji nalijem vodu. Uključim na 2 (na mom šporetu ringla može ići najjače do 3) i ostavim da se "kuva" jedno 20 minuta. S vremena na vreme, možete proveriti viljuškom kako napreduje. Na pola kuvanja, ja obično pospem pola kašike vegete na to povrće i ostavim da se zgotovi. Povrće će tokom pripreme samo pustiti sok i praktično se tako skuvati, što je odlično jer će biti mekano a zadržaće svu boju i hranljivost.
1.

Kada povrće bude gotovo izručite ga u činiju. U drugu činiju stavite jaja, malo mleka, kukuruzno i pšenično brašno, kašiku maslinovog ulja. Napravite testo koje je nešto gušće od onog koje biste napravili za palačinke. Pomešajte ga sa povrćem tako da svaki komad bude obložen. Za ljubitelje malo začinjenije hrane preporučujem da dodaju malo bibera, ruzmarina i majorana.

2.

Zagrejte tavu od tefolona, ili onu za koju vam je potrebno vrlo malo ulja. Kašikom vadite krokete od povrća i kratko ih popecite sa obe strane. Gotove vadite u ciniju koju ste prekrili salvetom.

3.

P.S. Drage moje savetujem vam da budete maštovite.  Kombinaciju povrća koja je gore na slici, napravila sam tako što sam izvukla šta sam tog trenutka imala u frižideru. Ako volite kombinaciju boja uvek možete dodati malo spanaća ili koju papriku izrezanu na trakice. U proleće su šparoge obavezni deo kombinacije!

4.

Ova druga varijanta kroketića napravljena je od gotove smeše smrznutog povrća kojeg sam skuvala i potom dobro ocedila od vode. Malo manje su kompaktni jer ima dosta graška i kukuruza, ali su garantujem, jednako ukusni! Uživajte.

Posluživanje

Na tanjir stavite krokete. Potom dodajte miliram ili pavlaku. Sve pospite peršunom i vlašcem.

Prijatno!

  • Prolece(1)
  • Zeleno-narancasto(1)
  • Party food(1)
  • Kroki-od-povrca(1)

3

Hvala!

Prelijepi kroketi !!!:-o)))

jako fino...

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)