Moj profil

Macaroons

60 minuta
158

Izmedju dva nacina pravljenja macarons, uvijek se odlucite za jednostavniji French nacin, jer je puno brze i jednostavnije, umijesi se za par minuta...

Izmedju dva nacina pravljenja macarons, uvijek se odlucite za jednostavniji French nacin, jer je puno brze i jednostavnije, umijesi se za par minuta...

Sastojci

za
Francuski nacin
125 g brasna od badema, ili mljevenog badema koji god vam je dostupniji
125 gr kristal secera
3 bjelanca oko 90 gr
1/4 kasikice cream of tartar ili malo soli
Italijanski nacin
1 Brasno od badema (almond meal) 1.35 x kolicina bjelanjka
2 Secer u prahu 1.35 x kolicina bjelanjka
3. Secer 1.35 x kolicina bjelanjka
4. voda 0.33 x kolicina bjelanka

Priprema

1.

Vazna napomena: za obadva nacina jaja se moraju izvaditi iz frizidera vecer prije nego ih pravimo. Ja ne ostavljam nesto posebno da mi bjelanca odstoje, ali bolje je ako odstoje, jer visak vode ispari iz njih i makarons ce vam manje pucati...

Francuski nacin: Prosijati sve suhe sastojke dva puta i ostaviti na stranu. Bjelanca umutiti sa malo soli ili cream of tartar da se fino umute pa dodati u trecinama kristal secer I miksati dok ne dobijete finu i sjajnu kremu fino umucenu. Sve zajedno istresti na suhe sastojke i mutiti spaculom dok ne dobijete smjesu koja se u ribonima fino spusta sa spacule. Podloziti lim papirom za pecenje pa istiskati kruzice zeljene velicine. Ostaviti da odmara bar 30 minuta do jednog sata,  pa peci na 300 F tacno 15 minuta. Ne dirati ih sa papira dok se u potpunosti ne ohlade. Zanemarite sve naredne korake ako pravite ovim nacinom.

2.

Italijanski nacin:

Upotrijebila sam 4 bjelanjka, koja su prenocila van frizidera (svi se slazu da je ovo obavezan korak) - bila su oko 59 grama teska. pomnozila sam 59 grama sa koeficijentom 1.35 za bademovo brasno, i dobila rezultat oko 80 grama bademovog brasna potrebnog za izradu macarons. Isto sam uradila i sa preostale 3 namirnice, 59 grama pomnozila sa koeficijentom za tu namirnicu i dobila kolicinu potrebnu za izradu.

Nisam pravila bademovo brasno vec sam kupila gotov Almond meal/flour koji sam prosijala sa secerom u prahu da bih dobila rastresitu i finu smjesu.

Za pecenje macarons potrebno je koristiti dvije tepsije jednu u drugoj. Gornju tepsiju prekrijte sa papirom za pecenje. Na papir nacrtajte kruznice velicine 2-3 cm dobro ce vam doci ako nemate preciznu ruku (kao sto je moja vrlo neprecizna). Krugove razmaknite 3-4 cm jedan od drugog jer se macarons rasire tokom pecenja. (Na slici 13 je macarons naopako na kojem se vidi krug koliki sam napravila makarons, i koliko se rasirio u toku pecenja.

Ja sam uzela kalup kojim pravim latice za ruze u obliku

kruga, rastopila malo boje za hranu i umakala kruznice u boju i oslikavala ih na papiru. Napravila sam gresku jer sam koristila smedju boju, koja se na kraju oslikala na dno mojih macarons, sto se moze vidjeti na slici korak 13.

Staviti vodu u serpicu i na vodu dodati secer. Ostavite da stoji dok pripremate ostale sastojke.

3.

Podijelite bjelanke na dva jednaka dijela. Od jednog dijela ce te napraviti smjesu kao za sampitu, a drugi mozete ostaviti u manjoj zdjelici. Trebalo bi izmjeriti da zaista bude na dva jednaka dijela, ne od oka.

4.

Prosijati bademovo brasno i secer u prahu kako bi dobili finu i rahlu smjesu.

5.

Zagrijavati secer na srednjoj temperaturi do vrenja. Mijesati dok se secer ne pocne topiti. Temperatura sirupa bi trebala biti 118 C, ali nije bitno ako se malo pregrije. Ja sam jednostavno napravila isti sirup kao sto pravim za sampitu, bez ikakvog mjerenja temperature. Kad je sirup dostigao potrebnu temperaturu bjelanca trebaju biti vec umucena. Ako za trenutak prestanete mutiti bjelance, potrebno je ponovo mutiti 1-2 minute dok se ne postigne sjajna i glatka masa.

6.

Dodavati sirup u tankom mlazu u bjelanca muteci neprestano na manjoj brzini, kako bi se secer sto brze sjedinio sa bjelancima. Cim je sav secer dodan u bjelanca povecati brzinu na najvecu i mixati dok se smjesa skoro ne ohladi (zdjela je mlaka na dodir, ne vruca). Na kraju cete dobiti sjajnu, lijepu masu izgleda bijelog satena.

7.

Druga polovica bjelanca koju ste ostavili sa strane se prelije preko bademovog brasna pomijesanog sa secerom u prahu. Na to se doda cijela kolicina sauma i izmjesa se zustrim pokretima, spatulom nikako mikserom. Kad ste gotovo zavrsili sa mjesanjem, podijelite smjesu ako zelite od iste kolicine razlicite boje i dodajte boju. Nastavite sa mjesanjem dok ne dobijete kompaktnu smjesu jedne boje, ali nikako duze od toga.

8.

Stavite smjesu u vrecicu i koristite nastavak koji ima otvor 8-10 milimetara i stavljajte u unaprijed nacrtane krugove. Nije tako tesko kao sto izgleda :).

9.

Ostavite macarons da stoje najmanje pola sata prije pecenja. Mozete ih tako ostaviti i do 2 sata bez ikakve bojazni.

10.

Ne filovani macarons se mogu cuvati u frizideru nekoliko sedmica. Filovane jedite za dva ili tri dana, ali ih prije toga izvadite iz frizidera, trebaju biti topli, nikako hladni.

  • Macarons(8)
  • Sitni kolači(2)
  • Kolachi-sitni(1)
  • Brashno-bademovo(1)
  • Makarons(1)
  • Jaojam-is(1)
  • Uskrs(1)
  • Badem(1)
  • Bademi(1)

34

kod nas se prodaje kao Almond meal. Ako imas jos, pokusaj prosijati sa secerom u prahu nekoliko puta... svoje je najbolje i najukusnije..

koje bademovo brašno ste koristili? Ja sam kupila neko bio u dm-u jer je samo to bilo, ali je grozno ispalo 4 puta za redom, iako sam ih, prije radila sa svojim brašnom i ispalo je super, ali nemam volje više ga raditi haha

Mislim da to zavisi i od podneblja u kojem zivis a i toplote/vlaznosti prostorije. Obzirom da sam ja na Floridi, meni je to dovoljno... kad dotaknes nepecen makarons ako se ne lijepi za prst ne mora dalje da stoji, ali sve je stvar preferencije... tebi hvala jos jednom na isprobavanju mog recepta ❤️

Ovako je ispalo drugima