Moj profil

Medenjaci

881

Ove medenjake  obavezno radim svake godine za nadolazeće Božićne i Novogodišnje blagdane ,a čuvam ih  u limenoj kutiji...Nakon pečenja budu mekani da se mogu odmah jesti(nema čekanja da omekšaju)

Ove medenjake  obavezno radim svake godine za nadolazeće Božićne i Novogodišnje blagdane ,a čuvam ih  u limenoj kutiji...Nakon pečenja budu mekani da se mogu odmah jesti(nema čekanja da omekšaju)

Sastojci

70 dkg brašna
25 dkg šećera
15 dkg meda
1 dkg sode bikarbone(ili mala žličica sode b. +1 kesica praš.za pec)
začini cimet(njega stavim najviše),mljeveni orašćić,klinčić,anis..
ribana kora od naranče
čokoladna glazura
za crtanje(ukrašavanje)
15-20dkg šećer u prahu(količina ide da bude dovoljno gusto i ovisi o veličini bjelanjka)
par kapi limuna

Priprema

1.

U brašno dodati sodu, jaja promiješana sa šećerom(ne tući mikserom,samo promiješati),UGRIJANI(ne kuhan,samo lagano zagrijati) med,RASTOPLJEN i prohlađen maslac,začine i narančinu koricu.Umijesiti glatko tijesto.Ostaviti pokriveno(pod prozirnom folijom)1 dan( 24 sata) na sobnoj temperaturi.(foliju ne stiskati,samo lagano omotati)

2.

Tijesto premijesiti rukama na malo pobrašnjenoj radnoj plohi(lijepit će se,ali polako dodavajte brašna i mijesite).Raspodijeliti na par dijela i svaki zasebno opet oblikovati rukama te

razvaljati na oko 0,5cm debljine.Rezati kalupićima,slagati na pekpapir(razmaknute jer narastu) i peći na 200c oko 5-7 min.(mora se gledati jer su začas gotovi,provjerite donji dio).

3.

Čokoladu i maslac rastopiti na pari.

Umakati samo gornju polovicu medenjaka.

Ostaviti nek se suši na zraku.

4.

Bjelanjak miješati sa šećerom u prahu.Polako sipati šećer da bude dovoljno gusto da se može crtati,a da bijela glazura ne bježi,te dodati par kapi limunova soka.

Crtati možete pomoću kesice za led.Na donjem kraju čačkalicom napraviti rupicu te žlicom stavljati bijelu glazuru.Nek se suši na zraku.

Posluživanje

Poslije sušenja se spreme u limenu kutiju.Možete ih  ispeći,dobro ohladiti i spremiti u limene kutije,a ukrašavati pred blagdane.

-Napomena za sodu bikarbonu i prašak za pecivo:

imate li preciznu vagu izmjerite 1 dkg sode bikarbone,ukoliko nemate stavite sode malu žličicu i prašak za pecivo.

  • Medenjaci(42)
  • Božić(7)
  • Sitni kolači(5)
  • Med(4)
  • Keksi(4)
  • Medeno(2)
  • Bozik(2)
  • Brankai-probala(1)
  • Mirali-za-isprobati(1)

142

detaljan opis,deluju savršeno!

Isprobani, odlični 🙂 tijesto sam drzala u frizideru oko sat vremena i bez problema se sa tijestom radilo i medenjaci su ispali super... Hvala na receptu, dodan u omiljene :))))

uvijek savršeni

Ovako je ispalo drugima