Moj profil

Keske (Ceske)

23

Najdraze mi je mamino keske, ili kako to u mom kraju kazu, ceske. No, posto je mama daleko :( moram se zadovoljiti i svojim.

Najdraze mi je mamino keske, ili kako to u mom kraju kazu, ceske. No, posto je mama daleko :( moram se zadovoljiti i svojim.

Sastojci

400 gr jecma
kiselo vrhnje (po zelji)

Priprema

1.

Jecam malo prokuhati, nekih 20-ak min. Ocijediti ga od vode i ostaviti da ceka na svoj red :)

Piletinu oprati pa malo proprziti u serpi koja je prethodno namazana maslom. Doliti vode i posoliti pa kuhati dok ne omeksa da se kosti mogu odvojiti.

Kad je piletina kuhana povaditi je (vodu sacuvati), odvojiti kosti i meso isjeci na manje komade. U vodu u kojoj je meso kuhano dodati obaren jecam i kuhati par min pa mu dodati i meso. Kuhati na blagoj vatri dok sva voda ne uvri i piletina ne postane "koncava". Ne zaboraviti mijesanje da ne bi prigorilo.

Kad je gotovo vaditi u zdjele ili tanjire, po zelji premazati kiselim vrhnjem i preliti otopljenim maslom.

Posluživanje

Moze se jesti i hladno a i vruce. :)

  • Ječam(2)
  • VARIVA(1)
  • Zanimljivo(1)
  • Keske(1)

20

Drage cure, ovo je tradicionalno jelo u mom kraju (Pljevlja, Crna Gora) i ni jedno se veće slavlje bez njega ne može zamisliti. Osim što se pravi sa piletinom, ćeške se može jednako dobro (po meni i ukusnije) napraviti i sa jagnjećim mesom (sa trbuha), a mi ga začinjavamo sirom, kajmakom ili kako ko voli. Bitno je jedino da se dobro dobro izmiješa, da se svo meso raspadne, a masa ujednači.

hehe, ma kod nas se to podijeli po selu 🙂 hehe 🙂

Oho-ho, to bi nama bilo za cijelu godinu :))

Ovako je ispalo drugima