Moj profil

Bakalar na gulaš

60 minuta
218

Za Badnjak ili za bilo koji drugi posni dan u godini, osim bakalara in bianco, u mojoj familiji se tradicionalno priprema i bakalar na gulaš s krumpirom. Ova super COOL brza priprema gulaša s već kuhanim bakalarom osvojit će sve gurmane!

Za Badnjak ili za bilo koji drugi posni dan u godini, osim bakalara in bianco, u mojoj familiji se tradicionalno priprema i bakalar na gulaš s krumpirom. Ova super COOL brza priprema gulaša s već kuhanim bakalarom osvojit će sve gurmane!

Sastojci

za
5 žlica domaćeg maslinova ulja
100 g kapule (1 očišćeni luk)
350 g krumpira
250 ml temeljca (vode od kuhanja bakalara)
1 žličica mješavine mediteranskih začina
1 - 2 žličice Vegeta Natur

Priprema

1.

Na ugrijanom maslinovom ulju prodinstajte sitno nasjeckanu kapulu i češnjak uz miješanje i podlijevanje s 50 ml ribljeg temeljca oko 15 min dok kapula ne postane kremasta.

2.

Kuhani bakalar (i kožu) nakidajte na manje komadiće, krumpir ogulite, operite i narežite na kockice pa isperite (na taj način se ispere suvišan škrob od kumpira pa bakalar na gulaš može bez problema stajati 2 dana u hladnjaku).

3.

Na prodinstanu kapulu dodajte kuhani bakalar i krumpir pa sve zalijte fino sjeckanom rajčicom ( s kaparima i origanom by Podravka).

4.

Promiješajte, podlijte preostalim ribljim temeljcem (200 ml) i bijelim vinom, po želji dodajte koncentrat rajčice, začinite mješavinom mediteranskih začina (osnova su ružmarin i bosiljak), sjeckanim peršinom i Vegetom Natur, dodajte lovorov list, posolite i popaprite (svježe mljevenim paprom).

5.

Uz povremeno miješanje, kuhajte oko 30 minuta dok krumpir ne omekša.

6.

Napomena: Suhi bakalar skuhajte ovako.

Posluživanje

Bakalar na gulaš s krumpirom posipajte svježe sjeckanim peršinom te poslužite sa sirom ribancem ili ribanim parmezanom, zelenom salatom i čašom domaćeg bijelog vina.

Savjet: Jedan veliki suhi bakalar (~450 g) dovoljan je za pripremu bakalara in bianco za hladno predjelo i bakalara na gulaš za glavno jelo. Za bakalar in bianco koriste se samo bijeli dijelovi ribe, a za gulaš sve ostalo. Kuhani bakalar možete zamijeniti filetima bakalara ili oslića. Po želji, dio kuhanog krumpira može se izgnječiti.

  • BAKALAR(17)
  • Riba(5)
  • Cool-isprobano(1)
  • Ribe i plodovi mora(1)
  • Bozicno(1)
  • Riba-morska-bakalar(1)
  • Uskrs(1)
  • Fish(1)
  • Bakalar-na-gulas(1)

51

Ja ga isto pripremam na ovakav nacin. Kuhari znaju preporuciti dodati malo meda i to zbilja obogati aromu.

mmmm čini se fino! isprobam pa javim 🙂 i ja isto cesto kuham (smrznuti) bakalar, no najčešće je to a la bianco na žlicu ili s keljom/prokulicom na lešo kao danas...

Predivno, evo pravim već III. put 🙂