Moj profil

Gnijezda

44

Mislila sam da mi treba više vremena ... Uf uvijek ta trka za sve ...

Mislila sam da mi treba više vremena ... Uf uvijek ta trka za sve ...

Sastojci

za nadjev
5 kom jaja
1 veći luk
2-3 češnja češnjaka
1 kašika brašna
1 dl mlijeka
za gnijezda
100 gr margarina
1 dl mlijeka
razni začini : so, biber, vegeta

Priprema

1.

Krompir oguliti, narezati na šnite i pristaviti kuhati.Kad je skuhan, ocijediti od vode, napraviti pire dodajući mlijeko i margarin. Začiniti po želji i osjetu.

2.

Dok se krompir kuha pripremiti nadjev.

Piletinu nasjeckati na kockice. Isto uraditi i sa lukom. Na malo ulja pržiti luk, dodati piletinu, promiješati i poklopiti neka se kratko dinsta.

3.

Šampinjone očistiti i narezati ne presitno. Dodati ih u piletinu, promiješati i ponovo poklopiti. Šampinjoni puste vodu pa neka malo sve skupa krčka dok voda barem malo uvri.

4.

Kad je voda skoro nestala dodati 1 kašiku brašna, promiješati, naliti sa 1 dl mlijeka i miješati dok ne postane kremasto sa tako dodanim brašnom (bešamel).

5.

Od pirea napraviti gnijezda. Može se raditi kašikom, kao ja ili još bolje špricom za kolače sa zvjezdastim nastavkom.

Gnijezda postaviti malo razmaknuta na pleh obložen papirom za pečenje.

6.

U 5 gnijezda pažljivo staviti po jedno jaje, da žumance ostane čitavo. Moja su jaja bila krupna pa se bjelanac sjurio van gnijezda.Posuti vegeta pikant začinom ili vegetom i malo vlasca suhoga.

7.

5 gnijezda napuniti sa po 2 ili više kašika nadjeva od piletine i gljiva. Posuti ribanom parmezanom i sve lijepo zapeći u pećnici zagrijanoj na 250 stupnjeva 10-15 minuta.

Posluživanje

Recept sam našla u jednom kuharskom časopisu, ali samo za gnijezda sa jajima. Ostalo sam dodala jer mi je trebao  "jači" obrok. Sve skupa sam dodatno "pokvarila" sa sitno sjeckanim suhim mesom i nisam se pokajala. Bilo je ukusno i odlično se složilo sa čašom piva.

Količina namirnica za gnijezda je iz originalnog recepta. Ostalo je sve po mome i na kraju sam imala viška i pirea i nadjeva od gljiva. Dakle mogla sam napraviti više barem za dva gnijezda, ali moj pleh nije primao više. Gnijezda sa jajima lijepo su se "uvezala" i mogla se u komadu prenijeti na tanjur. Ona druga su se raspadala, što znači da bi za ovaj drugi nadjev trebalo dodati nešto u pire što bi dnijezda uvezalo. Možda dobar topiv sir ... ostavljam vama na volju, a ja ću isprobat drugom prilikom.

Hvala na pažljivom čitanju ;).

  • Glavno jelo*(2)
  • Gotveni-jadenja-krompiri(1)
  • Krompir-pire(1)
  • JAJA(1)
  • Piletina(1)
  • Krompir-gnezda(1)

12

Hvala,Brankic!!

super su ti ova gnezdasca 🙂

#3 Sve se dobro upeklo, čak i žumance pa su moji imali prigovor. Očekivali su tečnije žumance, a ja eto zbog bjelanca pustila malo duže u pećnici. #4 Eto ja nisam do sad, al je fino 😉 ... #5 Ja pripremila pa zaboravila, no naknadno sma dodala 😉 ...#6 No frks, no ljutnja .... ma moj je moto "život je kratak" ... a ti nastavi kako ti štima :D   Hvala svima redom ...

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)